NEUSTRAŠIVI KRALJ ANADOLIJE: Najopasniji neprijatelj RIMA oženio se rođenom sestrom i svakog dana PIO OTROVE

Zna se da je Rim 'Večiti grad' jer je od svog osnivanja prestonica, zna se i da je Rim najizgovaranija reč koja je budila strahopoštovanje širom planete, ali malo se zna o velikom kralju Mitridi koji je bio najžešći neprijatelj Rimske republike.

Dnevno.rs/Kolaž

Mitrida ili Mitridat VI bio je vladar helenističke Pontske kraljevine koja se nalazila na južnoj obali Crnog mora. Pod njegovim vođstvom ova kraljevina je doživela svoj vrhunac, jer je Mitridat VI Veliki uspeo da osvoji Kolhidu, Kapadokiju, Bitiniju, Jermeniju, grčke kolonije na Taurskom Herzonu i rimsku provinciju Aziju. Govorio je jezike svih nacija kojima je vladao – ukupno 22, uvrstivši se time na listu najpoznatijih poliglota na svetu.

Rim nije imao mnogo opasnijih protivnika od kralja koji nije prezao ni od čega kako bi učvrstio svoj položaj na tronu. Zato se oženio sopstvenom mlađom sestrom, Laodikom, koja je u tom trenu imala 16 godina. Rodila mu je četiri sina i dve kćeri i time ispunila njegove naredbe da se očuva čistoća krvi velike dinastije.

Otac ovog kralja, Mitridat V ubijen je 120. godine pre nove ere tako što je otrovan na raskošnom banketu koji je sam organizovao. Od tog trena najveći neprijatelj njegovog sina postaju otrovi. Mitridat VI verovao je da će i njega neko otrovati, pa je zbog toga svakodnevno pio male doze otrova kako bi bio što otporniji.

Mešavina otrova (a priča se da je bilo čak 54 sastojaka) kasnije je nazvana Mitridatijum i koristila je kao svojevrsan protivotrov.

Mitridata VI su čuvali i skifski šamani Agari koji ga nikada nisu napuštali. Legenda kaže i da su ispred kraljevog šatora noću dežurali konj, bik i jelen čija je rika upozoravala ako bi neko pokušao da se približi postelji Mitridata VI Velikog.

Wikipedia

Ispostavilo se da je strah odličan prijatelj jer je kraljica Laodika prva pokušala da ga ubije tako što je naredila svojim slugama da ga otruju. Ona je tokom Mitridatovih pohoda imala mnoge ljubavnike, a sa jednim je zatrudnela i rodila sina. Da je suprug ne bi otkrio, rešila je da ga se reši… Međutim, Mitridat VI se vratio ranije nego što je bilo najavljeno i zatekao je sa ljubavnicima. Bio je šokiran i uznemiren, ali je prikrio svoj bes i zagrlio Laodiku. Pripremljena je velika gozba u čast kraljevog povratka, ali su mu podanici otkrili da je Laodika isplanirala da ga otruje. Izdan i besan, Mitridat je prokleo njihovu majku što je rodila takvu izdajničku ćerku i naredio je da se Laodika i njene sluge saučesnici odmah ubiju. Ipak, poštedeo je njenog novorođenog sina.

U Mitridatskim ratovima slavni kralj se suprotstavio trojici najpoznatijih rimskih vojskovođa – Suli, Lukulu i Pompeju Velikom. Istoričari smatraju da je Mitridatova nevolja bila ta što je vladao u periodu slabljenja helenističke civilizacije. Da se rodio 100 godina ranije, kažu naučnici, vrlo je moguće da bi Mitridat VI Veliki uspeo da stvori snažno Grčko-azijsko carstvo.

Godine 63. pre nove ere rešio je da se otruje kako ne bi pao u ruke Rimljana. Sa njim su bile i njegove dve kćeri, još devojčice, Mitridata i Niza, koje su bile verene za kraljeve Egipta i Kipra. Tada su zahtevale od oca da najpre njima otrov kako bi otišle u slavu zajedno sa njim. Devojčice su ubrzo preminule, ali otrov uopšte nije delovao na kralja. Žustro je hodao kako bi ubrzao dejstvo otrova, ali nije mu polazilo za rukom da umre.

Na kraju je digao ruke i naredio vojskovođi Bituitusu da ga probode mačem.

Bio si mi desna ruka i borio si se sa mnom protiv neprijatelja. Sada ću najviše imati korist od tvoje ruke ako me ubiješ i tako me spasiš opasnosti da me odvedu u Rim. Toliko sam godina vladao velikim kraljevstvom, ali sam bio budala jačajući se kako me ne bi trovali pa sad ne mogu ni sam da se otrujem. Pazio sam se svih otrova koje sam mogao uneti u sebe hranom, ali nisam obratio pažnju na domaće otrove – one najopasnije – izdaju svoje vojske, dece i prijatelja – rekao je veliki Mitridat VI i tim se rečima oprostio od svoje kraljevine.loading...