Neverovatna priča vojnika koji su preživeli izgubljeni na moru loveći ribu pomoću donjeg veša

Drugi svetski rat
Wikipedia

Dnevnik vazduhoplovnog oficira Erika Hartlija ponuđen je na prodaju nakon 73 godine. U njemu je otkriveno da su vojnici koristili donji veš u pokušaju da dođu do hrane, da su bili mokri i da im je bilo hladno, kao i da su budnost održavali molitvom.

 

U septembru 1943. godine, Hartlijeva posada potopila je nemačku podmornicu koja je uništila 11 savezničkih brodova, a čiji je kapetan nosio nadimak Grof Drakula, piše britanski Telegraf.

Ali, za vreme razmene vatre njihov avion je pogođen, a Hartli je bio prisiljen da napusti letelicu u plamenu koja se nalazila 640 kilometara jugozapadno od Irske.

Tom prilikom dva člana posade su poginula, a preživeli vojnici uspeli su da se popnu na čamac na naduvavanje.

Avion je potonuo toliko brzo da nisu imali vremena da izvade bilo kakvu hranu ili opremu za preživljavanje.

Usledila je 11 dana duga pustolovina za vreme koje su se borili s velikim talasima i polivali hladnom morskom vodom kako bi ostali budni i čizmama izbacivali vodu koja se skupljala u čamcu.

Slabe obroke koji su se sastojali od nekoliko komada gnjecave čokolade pokušali su dopune ribom koju su pokušavali da love parom donjeg veša. Ali, sve što su uspevali da uhvate bile su ‘mršave’ meduze koju su bacali nazad u more.

Iako pomoću molitve pokušavali da ostanu pribrani, dva člana posade obuzelo je bunilo zbog kojeg ih je ostatak posade stalno nadzirao.

U neposrednoj blizini mesta nesreće zadržali su se oko nedeju dana, u nadi da će ih neko pronaći. Pošto se niko nije pojavio, spojili su dve košulje i iskoristili ih kao jedro. Plovidba je krenula, a nakon četiri dana opazio ih je razarač kraljevske mornarice. Heroji su spaseni.

Epska priča o preživljavanju ugledala je svetlost dana nakon što je Hartlijeva porodica prodala odlikovanje koje je dobio za 3000 dolara. Deo ponude bila je i crno-bela fotografija pilota, napravljena u vreme kada su vojnici spaseni.

Osim Hartlija, na brodu su se nalazili kopilot Rodžer Med, navigator Ti Bah, inženjer Džordž Robertson, mitraljesci Ken Lads, Robert Trigol i Moldvin Grifits, kao i operater Ej Foks.