Neverovatno otkriće: Bio je NAJVEĆI ISTRAŽIVAČ SVETA, a onda je njegov GROB NESTAO BEZ TRAGA… sve do sada!

Ostaci britanskog pomorca i istraživača Metjua Flindersa, prvog čoveka koji je oplovio Australiju i popularizovao to ime za novi kontinent, otkriveni su u blizini jedne od prometnijih železničkih stanica u Londonu.

Beta/Wikipedia/Kolaž

Arheolozi koji rade na iskopavanju velikog groblja nedaleko od stanice Juston danas su naveli da su pronašli kovčeg s tablom koja preminulog identifikuje kao kapetana Kraljevske mornarice Metjua Flindersa.

Wikipedia

Kapetan Flinders je sahranjen 23. jula 1814. godine, a dan pre smrti je objavio knjigu “A Voyage to Terra Australia”, opisujući put oko Australije tokom 1802. i 1803. kojim je dokazao da je reč o kontinentu.

– Kapetan Flinders je stavio Australiju na mapu zahvaljujući svojoj upornosti i stručnosti kao navigatora i istraživača – navela je Helen Vos, glavni arheolog na projektu iskopavanja.

Prema navodima arheologa, istraživač je poznat jer je Australiji dao ime.

– Čak i ako nije bio prvi koji je upotrebio taj naziv, njegovi radovi su popularizovali njegovu upotrebu – kažu oni.

Beta

Procenjuje se da je na tom groblju sahranjeno oko 40.000 ljudi. Ono je bilo u upotrebi sve do 1853. da bi kasnije bilo pretvoreno u park sa tek nekoliko obeleženih grobova. Jednom kada je bilo potrebno proširiti stanicu Juston to je urađeno preko grobova i tako je mesto sahrane kapetana Flindersa potpuno izubljeno.

Zato sada arheolozi uopšte nisu bili sigurni da će pronaći Flindersa, oko čijeg mesta sahrane su postojale brojne špekulacije.

– Imali smo sreće. Ploča je bio od olova što znači da nije mogla da zarđa. Sada možemo da proučavamo njegov skelet i vidimo da li život na moru ostavlja trag, i šta još možemo saznati o njemu – rekla je Vos.

Kapetan Flinders je heroj za mnoge Australijance evropskog porekla. Brojne ulice, železničke stanice, trgovi i gradovi širom zemlje nose njegovo ime.

Beta

Otkriće njegovih posmrtnih ostataka je objavljeno uoči kontroverznog jubileja kojim se obeležava dolazak prvih britanskih kolonista u Australiju 1788, zemlju u kojoj su Aboridžini i urođenici Toresovog moreuza živeli desetinama hiljada godina.

Za brojne Australijance, pristajanje britanske Prve flote i upadi pomoraca poput Flindersa bili su vesnici uništenja aboridžinskog društva i kulture.

Kontroverzu pojačava i uloga Aboridžina Bungarea, Flindersovog pomoćnika, koji je u pričama poptuno skrajnut u korist britanskog kapetana iako je on, prema istoričarima, bio ključan za uspeh Flindersovih ekspedicija.