Las Vegas, grad glamura i kocke, samo stotinjak je kilometara od jednog od najkontaminiranijih područja na Zemlji!

 

Nekada su eksplozije nuklearnih bombi bile popularna turistička atrakcija. Ljudi su dolazili iz svih delova Sjedinjenih Američkih Država kako bi posmatrali razorne eksplozije sa “sigurne” udaljenosti.

Preduzimljivi kao uvek, vlasnici kazina gotovo odmah su počeli da nude posebne koktele, organizuju “dočekivanja” eksplozija i hvale se “najboljim pogledom iz sobe” na nuklearne pečurke.

Privredna komora Las Vegasa čak je delila kalendare sa posebno naznačenim datumima najavljenih eksplozija nuklearnih bombi, a turistima su pojašnjavali i koja mesta pružaju najbolji pogled na eksplozije i karakteristične oblake što nastaju nakon aktivacije nuklearne bombe.

– Atomska bomba nešto je najbolje što se dogodilo Las Vegasu – ponosno je izjavio Beni Binion, vlasnik nekoliko kazina u Las Vegasu ’70-ih godina prošlog veka.

Testiranja čije se posledice osećaju i danas 

 

Kada su prve nuklearne eksplozije rasvetlile nebo iznad Nevade u pedesetim, Las Vegas je bio mali pustinjski gradić sa manje od 50.000 stanovnika. Prve eksplozije su sprovedene iznad zemlje i ostavile su iza sebe ogromne količine radijacije.

Međutim, zato što je Las Vegas bio relativni mali i udaljen grad, niko se nije previše brinuo zbog štetnog uticaja zračenja na ljude i okolinu. Mešutim, za manje od dvadeset godina broj stanovnika se učetverostručio i američke vlasti odlučile su da prese nuklearna testiranja stotinama metara ispod zemlje.

Ipak, ovo je ostavilo jedan drugi niz problema. Podzemne vode neverovatno su bitan izvor pitke vode u pustinjama jugozapanog SAD-a. Velik deo podzemnih rezervoara vode u okolini Las Vegasa je kontaminiran i ne sme se koristiti ni za šta!

U doba rekordnih temperatura i suša koje pogađaju sve više delova Kalifornije i Nevade, sve viće količine vode crpe se upravo iz podzemlja. A i radijacija se postupno širi!

Istraživači strahuju da bi ispumpavanje podzemne vode moglo dodatno da raširi ozračenu vodu izvan samih granica zone nuklearnog testiranja. Neke pretpostavke su da je ova voda vredna oko 50 milijardi dolara, ali i da nikada neće biti dovoljno čista za ljudsku upotrebu. loading...