Nikola Pašić je vest o početku rata PRIMIO U KAFANI i tada je rekao jednu VELIKU ISTINU

Nikola Pašić
Wikipedia

U prvo vreme u Srbiji vladalo mišljenje da je telegram koji je stigao 28. jula 1914. godine šala, još jedna austrougarska provokacija. Ipak, ako je neko u vladi ovo mislio, među njima nije bio i tadašnji premijer Srbije Nikola Pašić.

Austrougarska objava rata Srbiji kojom je počeo najveći sukob koji je svet do tada video, po načinu na koji je stigla predstavljala je presedan. Nikada ranije u istoriji ratovanja jedna zemlja nije objavila rat drugoj poštom, u običnom telegramu koji su svi mogli da pročitaju.

Danas znamo da je telegram stigao 28. jula 1914. godine i da ga je primio pisar Momčilo Đurašković. U prvo vreme u Srbiji vladalo mišljenje da je reč o šali, još jednoj austrougarskoj provokaciji. Ipak, ako je neko u vladi ovo mislio, među njima nije bio i tadašnji premijer Srbije Nikola Pašić.

Kralj, vlada, sve važnije političke i javne ličnosti već tada nisu bili u Beogradu već u Nišu, gradu koji će postati ratna prestonica Srbije. Tako se i dogodilo da tog 28. jula 1914. godine Nikola Pašić telegram o objavi rata primio u niškom hotelu “Evropa”, dok je ručao.

Kako je bilo između 12 i 13 časova, sala je bila puna građanstva koje je, uprkos neizvesnosti koja je tih dana vladala, u restoran svratilo na ručak. U trenutku kada je poštar prilazio Pašiću svi su zadržali dah.

U sećanjima poštara koji je Pašiću uručio ratnu objavu ostala je zabeležena i njegova reakcija, kao i prve reči.

– Austrougarska nam je objavila rat. Naša stvar je pravedna, Bog će nam pomoći – rekao je tada Pašić.

Nakon ovoga sazvana je hitna sednica vlade, na kojoj je razmatran plan odbrane. Srbija je, zapravo, u tom trenutku imala potpisane samo savezničke ugovore iz balkanskih ratova i de fakto je bila sama. Ipak, to se uskoro promenilo!

Austrougari su još iste večeri bombardovali Beograd, a stvari su se nakon toga odvijale munjevitom brzinom – Rusija je 28. jula naredila mobilizaciju, a na ovo je reagovala Nemačka koja je 1. avgusta objavila rat Rusiji. Dva dana kasnije, u rat je ušla i Francuska, a zatim i Britanija.

* Dopala vam se ova priča? Lajkujte nas na Facebook-u i vaša dnevna doza istorijskih zanimljivosti stiže!