NISTE PRI PARAMA I NIŠTA VAM NE IDE OD RUKE? Upalite danas sveću SVETOM FILARETU i verujte – POMOĆ STIŽE

Filaret milostivi
Commons wikipedia

Pravoslavna crkva proslavlja Svetog Filareta Milostivog koji je čitav život proveo u smirenju i žrtvovanju za bližnje.

 

Filaret Milostivi je bio vizantijski pravoslavni svetitelj. Živeo je u Maloj Aziji, u pokrajini Paflagoniji u 8. veku. Čitav život proveo je u smirenju i žrtvovanju za bližnje.

Njegova kuća je opljačkana tokom jednog od arapsko-vizantijskih ratova. Uprkos tome, ostatak svog bogatstva – stoku i imanje, Filaret je dao siromašnim komšijama koji su pretrpeli više nego on sam, uzdavši se u Boga koji je rekao “Blaženi milostivi, jer će biti pomilovani”.

Legenda kaže da, dok je jednom prilikom orao, Filaretu prišao čovek koji mu se požalio da mu je jedan vo uginuo i da sada ne može da ore sa samo jednim volom. Filaret je bez oklevanja ispregao jednog svog vola i dao čoveku. Drugom prilikom dao je siromahu tele, a kada je video da krava muče za svojim teletom, a i tele za majkom, pozvao je čoveka i uz tele mu dao i kravu.

Time je izazivao ogorčenje svoje supruge i dece, ali im je uvek odgovarao da će davalac biti nagrađen stostruko. Kao rezultat toga, njegovi prijatelji počeli su da mu šalju pomoć – njegov prijatelj carinik mu je poslao četrdeset vreća žita, a stanovnici okolnih sela poklonili su mu ovce.

Filaret je postao šire poznat u narodu kada je carica Irina, svog sina Konstantina VI oženila njegovom unukom Marijom. Tada Filaret i sva njegova porodica dođoše u Carigrad i dobiše velike počasti i bogatstvo.

Ipak, Filaret je nastavio da čini dobra i tako je radio do kraja života.