Nisu “živeli srećno do kraja života”: ISTORIJSKE GREŠKE U DIZNIJEVIM CRTAĆIMA koje nijedno dete ne bi htelo da gleda

Svima je poznato da bajke moraju da malo ulepšaju stvarnost i “isprave istoriju”. U suprotnom, retko koja bi imala srećan kraj.

Dnevno.rs/Kolaž

Da li ste se ikada pitali kako i u kojoj istorijskoj epohi bi Diznijeve princeze živele da su zaista postojele? Kako bi provodile dane? Šta bi radile? Kako bi se oblačile? Za koga bi se u stvarnosti udale? I – da li bi “živele srećno do kraja života”?

Jer, ako poznavanje istorije uključimo u njihove avanture dobijamo malo drugačije “bajke”.

Snežana (“Snežana i sedam patuljaka”)

Printscreen

Snežana je živela u srednjovekovnoj Nemačkoj gde su religiozne norme jako uticale na žensku garderobu i način ponašanja.

Haljine su morale da budu tamne, teške i do grla zakopčane, a žene su u svakom trenutku vodile računa o svom ponašanju. O životu sa sedam muškaraca pod istim krovom, osim ako nisu u pitanju članovi porodice, nije bilo ni govora.

Snežana, onakva kako je prikazana u crtaću, u najboljem slučaju bila bi proglašena bludnicom. U najgorem – vešticom i spaljena na lomači!

Ovo je žena iza bajke “Snežana i sedam patuljaka”: Istina o njenom životu JEZIVIJA JE OD PRIČE

Jasmin (“Aladin”)

Printscreen

Lepa arapska princeza Jasmin živela je oko 300. godine nove ere na Arabijskom poluostrvu. Pre-ismske države na ovim prostorima bile su skromna društva daleko od zlatnih sala i gomila dragulja. Žene su se oblačile u mlitave, bezoblične odore koje su im pokrivale najveći deo tela.

Tiana (“Princeza i žaba”)

Printscreen

Dvadesete godine 20. veka možda za Nju Orleans jesu bile zlatne, ali ne za sve! Ovaj grad jeste bio epicentar afroameričke kulture, ali Zakoni Džima Kroua su uveli ogromnu rasnu segregaciju, pa je bilo nezamislivo da bilo koji Afroamerikanac, a kamoli žena, drži svoj restoran.

Aurora (“Uspavana lepotica”)

Printscreen

Još jedna srednjovekovna lepotica, ali iz Engleske 14. veka, Aurora je odgajana kao seljančica pre nego što je saznala da je princeza.

Iako su plemkinje u ono vreme bile bolje obrazovane, njihov život je bio podložan mnogo jačim restrikcijama nego u slučaju običnih žena. Scena u kojoj bi jedna princeza stigla do šume gde bi se nasamo našla sa muškarcem, bila je nezamisliva, a slobodna kakva je bila u bajci, Aurori bi se verovatno smešila sudbina večno zatvorene u nekom manastiru.

Horor koji nismo znali kao mali! Uznemirujuća, ORIGINALNA PRIČA O USPAVANOJ LEPOTICI uništiće snove svake devojčice

Pokahontas (“Pokahotnas”)

Printscreen

Lepa Indijanka Pokahontas je živela u ranom 17. veku na prostoru koji danas znamo kao Virdžiniju u Sjedinjenim Američkim Državama.

Suprotno svojim “koleginicama” sa evropskog i azijskog kontinenta, Pokahontas je imala mnogo opušteniji i slobodniji život. Naime, Indijanke su ukrašavale svoja tela tetovažama i retko su pokrivale svoje grudi.

Bel (“Lepotica i zver”)

Printscreen

Da je Bel zaista postojala, živela bi u Francuskoj u 18. veku i udala bi se za plemića. Ako bi i imala pristup knjigama, teško da bi čitala bajke već pre religijske spise koji su u to vreme bili daleko rašireniji.

Međutim, sva je prilika da Bel uopšte ne bi zanimale knjige, a biblioteke bi verovatno zamenila balskim dvoranama! U to vreme aristokrate su se oblačile ekstravagantno kako bi naglasili svoj status i jako držale do burnog društvenog života. Čitav sistem pao je prilikom Francuske revolucije, a najveći broj plemstva izgubio je glavu na giljotinama.

LEPOTICA I ZVER ZAISTA SU POSTOJALI, a njihova prava LJUBAVNA PRIČA lepša je od svake BAJKE (FOTO)

I? Još uvek mislite da su živele srećno do kraja života?