“PAKLENI” GENIJALAC: Radio je u zagušljivoj štampariji, a onda je napravio uređaj zbog kojeg ovih dana SVI LAKŠE DIŠEMO

V.K.
wikipedia

Vilis Hejvilend Karijer, čovek za kojeg verovatno nikad niste čuli, jedan je od najzaslužnijih što ovih tropskih dana uživate u "svežini" svog doma uz nezaobilazni klima uređaj. Da, gospodin Karijer je izumeo danas vrlo popularnu, ali i neophodnu spravu - erkondišn.

 

Foto: Vilis Karijer/ Wikipedia

Karijer (1876-1950) je bio američki inženjer koji je izumeo prvi erkondišn uređaj već 1902, da bi 1915. godine osnovao firmu specijalizovanu za izradu i distribuciju uređaja za grejanje, ventilatora i erkondišna.

 
Da bi rešio problem u jednoj štampariji u njujorškom Bruklinu, Karijer se bacio na posao i uradio seriju crteža koji bi danas mogli da predstavljaju nacrte prvog modernog erkondišn sistema.

Ovaj trenutak se smatra prelomnim, jer je prvi put zabeležen sistem koji će biti u stanju da kontroliše vlažnost vazduha, a njegove osnovne funkcije pored toga su bile: kontrola temperature, kontrola strujanja vazduha i ventilacija i čišćenje vazduha.

Nakon raspada firme za koju je radio po završetku Prvog svetskog rata, Karijer se udružuje s kolegama inženjerima i osniva sopstvenu firmu za proizvodnju i distribuciju klima uređaja, “Karijer indžinering korporejšen” sa sedištem u Nju Džersiju.

Uprkos količini posla kompanija zahvaljujući Velikoj depresiji koja nastaje krahom berze 1929. godine, ubrzo upada u finansijske poteškoće. Velika depresija je usporila razvoj i komercijalnu upotrebu klima uređaja, ali nije sprečila razvoj i širenje Karijerove kompanije. Već do 1937. firma je bila među najvećim u Njujorku i zapošljavala je veliki broj radnika.

Nakon Drugog svetskog rata klima uređaji doživljavaju veliku ekspanziju.

U sadašnje vreme ovi uređaji su standard u gotovo svim delovima sveta. Danas je Južna Koreja najveći proizvođač klima uređaja na svetu, ali ništa od toga ne bi bilo izvodljivo da nije bilo Karijerovog pionirskog poduhvata.

Iako se ženio tri puta, Karijer ni sa jednom ženom nije imao dece. Karijer i sve tri njegove žene sahranjeni su na groblju Forest loun u Njujorku.