NJENO PREZIME POMINJU SVI LEKARI, A MALO KO JE ZNA: Ovo je žena kojoj treba da zahvalimo za zdravlje beba!

Virdžinija Apgar
Wikipedia

O tome koliko je Virdžinija Apgar bitna za svet govori i jedna rečenica na sajtu američke Nacionalne medicinske biblioteke, koja kaže da se sve bebe koje se rode u bolnicama širom sveta posmatraju kroz oči ove lekarke.

 

Virdžinija Apgar rođena je u Vestfildu u Novom Džersiju 1909. godine. Najmlađa od troje dece, Virdžinija je završila koledž 1929. godine, gde je izučavala zoologiju, psihologiju i hemiju, a potom je diplomirala na Univerzitetu Kolumbiji i ubrzo je specijalizirala hirurgiju.

 

Iako je bila posvećena učenju i poslu, Apgarova je uvek imala vremena i za svoje hobije. Svirala je violinu, putovala sa svojim amaterskim kvartetom, bavila se baštovanstvom, pecanjem, bejzbolom, golfom, sakupljala je poštanske markice… a u pedesetim godinama života počela je da uzima i časove letenja.

Apgarova je 1949. godine postala prva žena redovni profesor na medicinskom fakultetu Univerziteta Kolumbija. Ipak, uprkos tome što je trudom i radom dokazivala da je izuzetan lekar i profesionalac, ova hirurškinja imala je dosta problema. U njenom dnevniku ostale su zabeležene tužne misli o tome kako je teško boriti se za ravnopravnost sa muškarcima kada ne može da ode ni na sastanke lekarskih udruženja jer su se oni svi odigravali unutar zatvorenih muških klubova.

APGAR test

Virdžinija Apgar obavljala je i brojna klinička istraživanja u Sloun bolnici za žene. Tako je došlo do onoga po čemu će je čovečanstvo zauvek pamtiti. Godine 1953. predstavila je javnosti APGAR test za ocenjivanje zdravlja novorođenčadi.

Ocenjuju se boja kože, srčani radi, mišićni tonus, stepen očuvanosti refleksa i pokušaji disanje.

APGARAppearance, Pulse, Grimace, Activity, Respiration = izgled, puls, grimasa, aktivnost, respiraciaja.

Apgar test radi se u prvom minutu i pet minuta po rođenju deteta. Reč je o veoma jednostavnom testu koji meri osnovne parametre kod novorođenčadi ocenama od 0 do 2 koje se potom sabiraju i daju vrednosti rangirane od 0 do 10.

Vrednosti ocena od 8 do 10 znače da je novorođenče u odličnom stanju i da mu je potrebno samo rutinsko zbrinjavanje u porođajnoj sali. Vrednosti 5-7 označavaju blažu depresiju novorođenčeta, dok vrednosti 0-4 znače da je bebi potrebna neodložna pomoć.