NJOJ JE SAMO NEBO BILO GRANICA: Upoznajte jednu od prvih ŽENA PILOTA SFRJ

Svetlana Mitrović
Youtube screenahot

Danas više nije ništa neobično da za komandama putničkog ili borbenog aviona vidite ženu. Pre 32 godine, četiri žene iz Leskovca, Novog Sada, Kumanova i Ptuja, bile su prva generacija koja je završila obuku u ratnom vazduhoplovstvu. Jedna od njih Svetlana Mitrović iz Leskovca čitav radni vek provela je u avionima i jedrilicama.

 

Posle tri i po decenije Svetlana Mitrović je ostala bez države u kojoj je počela sa letenjem i aerodroma na kome je prvi put sela u avion. Iako su prošle 32 godine, Svetlana pamti trenutak kada je sa još tri koleginice iz tadašnje Jugoslavije stala na pistu vojnog aerodroma u Zadru.

Značilo mi je u tom trenutku kao da mi neko poklanja celu Jugoslaviju! Oduvek sam to želela i to mi se dešavalo – ispričala je Svetlana godinama kasnije u intervjuu za B92.

Milena Cestnik iz Ptuja, Tatjana Dodevska iz Kumanova , Mirjana Ivanović iz Novog Sada i Svetlana bile su nakon detaljnih provera odabrane da budu prve žene piloti ratnog vazduhoplovstva. 

Svetlana je i pre Zadra imala letačko iskustvo , jer je već letela sa ocem Sinišom i bratom Sašom koji je bio i državni prvak u preciznom letenju.

– Sa Sašom sam osvojila prvenstvo Srbije u aero-reliju. To je bio jedinstveni slučaj do tada, a i od tada, da u posadi brat i sestra osvoje neko prvenstvo – seća se Svetlana. 

Nakon tragedije kada je njen brat poginuo 1990. godine, tokom priprema za Svetsko prvenstvo, prvi put je pomislila da odustane od letenja.

– Nešto što sam najviše volela u životu mi je oduzelo nekog koga sam najviše volela u životu. Tada sam bila ljuta na ceo svet, na letenje, a posebno na Sašu što je dozvolio da mu se to desi – priča Svetlana Mitrović.

Ipak je nastavila sa letenjem i kao nastavnik obučila više desetina pilota koji sada lete u raznim avio kompanijama.

Najhrabrija u našoj porodici je bila majka. Bilo je trenutaka kada svi letimo na različitim tačkama i aerodromima u Jugoslaviji, a ona sedi kući i čeka nas – ističe ova dama.

Svetlana je sada penzioner. Njena dva sina još uvek nisu zainteresovana za letenje, a na zatvorenom leskovačkom aerodromu dođe samo da prošeta.