Noćas spavamo duže: Evo OD KADA SRBI POMERAJU ČASOVNIKE i ko ih je na to naterao

Sat
Wikipedia

U noći između subote i nedelje već po običaju ćemo pomeriti časovnike za jedan sat unazad i tako ćemo se, kao i svake godine, vratiti na zimsko 'prirodno' računanje vremena. Ovo činimo zbog toga što smo u martu pomerili časovnike u suprotnom smeru kada smo koristili 'letnje' računanje vremena. Ali, zašto ovo uopšte radimo?

 

Cela ideja pomeranja vremena nije tako stara i regulisana je zakonima većine zemalja tek u 20. veku. Sve se zasniva na činjenici efikasnijeg korišćenja dnevnog svetla.

Dužina trajanja dnevne svetlosti preko zime i preko leta je različito. Na primer, u januaru sunce izlazi oko 8 časova dok u julu to čini već oko 5h. Zimi zalazi oko 16 časova dok je leti vidljivo i posle 21 sati. E sad… ljudi svoje aktivnosti uglavnom započinju i isto vreme, pa bi to značilo da leti “gube” skoro dva sata dnevne svetlosti jer je u 7 časova kada većina ustaje, u letnje dane već odavno svanulo. U prošlosti, kada se većina poslova obavljala na polju, ovo je bio veliki gubitak.

Zato se došlo na ideju da se ovaj problem reši jednostavnim pomeranjem sata unapred ili unazad u odnosu na “prirodno” vreme.

Sistem se koristi tek oko sto godina. Prvo ga je uvela Nemačka 1916. godine zakonom regulisavši “letnje” računanje vremena. Britanci su ih sledili 1921, a potom i gotovo sve evropske zemlje i SAD.

Ipak, ni danas ne postoji jedinstven, planetarni sistem prelaska na dogovoreno vreme, pa države to obično rešavaju samostalno. U Evropi, bez Islanda i Rusije, za vraćanje na zimsko vreme određen je poslednji vikend u oktobru.

Ne pomeraju sve države časovnike

 

Srbija je počela da koristi letnje računanje vremena prvi put 27. 3. 1983. Od 1995. godine satovi su se vraćali u poslednjoj nedelji septembra i to na osnovu odluka koje je donosila Vlada. Kasnije je donet zakon kojim je letnje računanje vremena usklađeno sa Evropskom unijom.

Danas na svetu čak 110 od 192 države koristi letnje ukazno vreme. Početkom 2011. godine tadašnji predsednik Rusije Dmitrij Medvedev početkom doneo je odluku da u toj zemlji ukine pomeranje časovnika. Rusija je tako 27. marta te godine poslednji put pomerila časovnike zauvek ostavši u “letnjem” vremenu. Međutim, ova odluka nije prošla tako glatko i izazvala je negodovanje građana jer mnogi Rusi ne vole da ustaju sat vremena ranije tokom zime.

Ruski predsednik Vladimir Putin je zato, u julu 2014. potpisao dekret kojim se u oktobru zemlja vratila na zimsko računanje vremena koje važi preko cele godine. Time se Rusija pridružila Islandu, koji je do sada bio jedina evropska zemlja koja ne pomera satove.

Sistem pomeranja sata se ne koristi ni u Kini, Japanu, Južnoj Koreji i širom afričkog kontinenta, gde ova mera nikad nije stekla širu popularnost.