NOSTALGIČAN PUT U DETINJSTVO: Danas slave rođendan, pogledajte PRVI CRTANI O TOMU I DŽERIJU (VIDEO)

Na današnji dan davne 1940. godine premijerno je prikazana prva epizoda onoga što će kasnije postati kultni crtani serijal - Toma i Džerija. Epizoda se zvala "Maca je dobila otkaz".

Printscreen

Tom i Džeri su animirani likovi iz istoimenih kratkih crtanih filmova, stvorenih 1940. godina. Filmovi prikazuju rivalstvo između Toma, mačka, i Džerija, miša, koji sve vreme pokušavaju da nadmudre jedan drugog upadajući pritom u niz komičnih i neobičnih situacija.

Vilijam Hana i Džozef Barbera bili su prvi scenaristi i reditelji ovih crtaća. Prvi crtani film u kojem su se pojavili Tom i Džeri zvao se “Puss Gets the Boot” (“Maca je dobila otkaz”) i emitovan je 10. februara 1940. godine.

DANAS SLAVI 90. ROĐENDAN, a čak ni najverniji fanovi ovo ne znaju – KAKO JE BILO PRVO IME MIKIJA MAUSA?

U njemu se ne pominju imena ni Toma ni Džerija i veruje se da su oni imenovani kasnije kada je već bilo rešeno da se radi čitav serijal. Popularni mačak i miš će se pojaviti u preko 110 crtanih filmova, od kojih je sedam dobilo Oskara za najbolji kratki animirani film.

Već je “Maca je dobila otkaz” bio prvi crtani koji je nominovan za ovu prestižnu nagradu, ali ga te godine nije dobio jer je statua otišla drugom MGM crtaću pod nazivom “Mlečni put”. Međutim, i nominacija je bila dovoljna da producent MGM-ovog studija za animacije da zeleno svetlo za proizvodnji čitave serije crtanih filmova o Tomu i Džeriju.

OVO SIGURNO NISTE ZNALI: Zašto naši omiljeni crtani junaci nose BELE RUKAVICE? (VIDEO)

Sa dužinom većom od devet minuta ovo je najduži Tom i Džeri crtani film ikada napravljen.

Sada već legendarni crtani možete pogledati ovde: