Nova otkrića: Osim što je bio genijalan pisac, ŠEKSPIR se bavio i ovim, MANJE ČASNIM ZANIMANJEM?!

Vilijam Šekspir
Commons Wikipedia

Ovakvo lice Šekspira je po istraživačima namerno uklonjeno od javnosti, pa je ostalo samo ono literarnog genija.

 

Zelenaš i utajivač poreza – ovo nisu uobičajene asocijacije na Vilijema Šekspira. Ipak, grupa istraživača tvrdi da je bard bio neumoljivi biznismen koji se obogatio trgovinom žitom u vreme gradi, piše Biznis insajder.

Po njima, ovakvo lice Šekspira je namerno uklonjeno od javnosti, pa je ostalo samo ono literarnog genija. To je po istraživačima plod činenice da neki ne mogu da zamisle kreativnog čoveka kako radi u sopstvenom intersu.

Ipak, ovi istraživači došli su do podataka o poslovnom životu Šekspira koji je zbog njega nekada bio i u konfliktu sa vlastima. U periodu of 15 godina on je kupovao žito i melasu i trgovao njima, pri tome se nemilosrdno obrušavajući na one koji mu nisu platitli.

Čak je 1598. je zbog toga bio na sudu i osuđen za nedozvoljene radnje u vreme gladi. Taj period je imao uticaja i na Šekspirovo stvaralaštvo jer se tako u “Korlioanu”, smeštenom u starom Rimu, radnja dešava upravo u vreme gladi. Čak u Kralju Liru, nepravedna podela nasledstva među njegovim ćerkama uzrokuje rat. 

Ovo je samo jedna od misterija o životu jednog od najpoznatijih svetskih pisaca svih vremena. Naime, Vilijam Šekspir, uspeo je da, uprkos slavi, do današnjih dana ostane prilično tajnovit, a neko od drugih zagonetki vezanih za život ovog umetnika možete pročitati ovde.