Nova tvrdnja: Praistorijski asteroid nije istrebio samo dinosauruse već i OVE ŽIVOTINJE

Prirodnjački centar
Prirodnjački centar

Nova istraživanja pokazala su da je udar asteroida uz dinosaure bio poguban i za skoro sve vrste sisara na Zemlji. Ali, brzo su se oporavili i prilagodili novom svetu.

 

Udar asteroida koji je označio kraj vladavine dinosaurusa na Zemlji, izbrisao je i skoro sve vrste tadašnjih sisara, pokazalo je novo istraživanje.

Skoro 93 odsto svih vrsta sisara izumrlo je pre 66 miliona godina, otkrili su u analizi fosilnih ostataka naučnici sa Univerziteta u Bathu, što pokazuje da je udar asteroida imao mnogo teže posledice nego što se ranije mislilo.

Naime, ranije procene o broju nestanka sisara bile su mnogo niže jer su neke ređe vrste imale mnogo manje fosilnih ostataka. Nik Longrič sa Univerziteta u Bathu pojasnio je kako su retke vrste bile najosetljivije na izumiranje i kako ih je bilo malo, teže je pronaći njihove tragove. Isto tako, raširene vrste su one koje su preživele. Novi podaci u proračunima pokazuju tako da je izumiranje bilo mnogo gore.

Katastrofalne posledice udara asteroida ipak su umanjene rapidnim oporavkom broja vrsta. U samo 300.000 godina, broj vrsta na planeti bio je duplo veći od onog pre masovnog izumiranja.

Globalna katastrofa koja je pomela vegetaciju i životinjske vrste donela je i nedostatak hrane pa se veruje da je najveća životinja u to doba bila velika poput današnjih mačaka.

Iako su se sisari oporavili i bujali nakon izumiranja, globalna katastrofa pogodila ih je teže nego neke druge grupe.