NOVI BEOGRAD SLAVI ROĐENDAN! Danas je SEDAM DECENIJA od rađanja grada, a ovo je bila PRVA ZAVRŠENA ZGRADA (FOTO)

Radna akcija
Wikipedia/Historical Archives of Belgrade

Novi Beograd je verovatno jedini grad na svetu koji je nastao na osnovu besplatnog rada. Njega je izgradilo oko 200.000 omladinaca sa prostora cele Jugoslavije u sklopu nekoliko radnih akcija. Kao posledica toga njegovi stanovnici TAČNO znaju datum "rođenja" njihovog grada - 11. aprila 1948. A to znači da danas treba da im se čestita!

 

Novi Beograd je počeo da se gradi još u međuratnom periodu, tridesetih godina, ali je ekspanziju urbanog dela grada, zaustavio rat. Izložbeni paviljoni koji su među prvima izgrađeni na Starom sajmištu, za vreme rata su dobili mnogo zlokobniju funkciju – pretvoreni su u logore.

DA LI STE VIDELI OVE SLIKE? Nekada NAJLEPŠI DEO GRADA Beograđani danas pamte SAMO PO ZLU!

Tri godine nakon završetka Drugog svetskog rata, 11. aprila 1948. omladinske radne brigade započele su izgradnju Novog Beograda. Bilo je to rešenje za veliki priliv novih stanovnika Beograda kojima je bio potreban krov nad glavom.

Novi Beograd je verovatno jedini grad na svetu koji je nastao na osnovu besplatnog rada. Njega je izgradilo oko 200.000 omladinaca sa prostora cele Jugoslavije u sklopu nekoliko radnih akcija.

Prvi radovi bili su postavljanje temelja Palate federacije, hotela “Jugoslavija”, stambenog bloka u Tošinom bunaru, Studentskog grada i zgrade Šumarskog fakulteta na Bežanijskoj kosi.

KRVAVI SUKOB U NESTALOJ ULICI NOVOG BEOGRADA: Dobro pogledajte – prepoznajete li ovo mesto? (FOTO)

Ima Novi Beograd “pun kofer” zanimljivih priča i anegdota. Za ovu priliku otkrivamo vam koja je bila prva završena zgrada u ovom novom ralasu izgradnje Novog Beograda.

 

 

Zgrada Radničkog univerziteta i današnja Politehnička akademija, Foto: Facebook Stare slike Novog Beograda/Ivan Morić

To je bila Zgrada radničkog univerziteta u bloku 4. Ovo zdanje je svečano otvorena za Dan republike 29.11 1949. Danas je tu Politehnička akademija u ulici Bulevaru Zorana Đinđića.

Prve zgrade za stanovanje su bili paviljoni blizu Tošinog bunara. Kompleks Studentskog grada je izgrađen u isto vreme da bi se zadovoljile stambene potrebe studenata rastućeg Univerziteta u Beogradu koji su dolazili iz svih delova Srbije.

I, Novi Beograd je rođen!loading...