NOVO OTKRIĆE: Naučnici tvrde i da su dinosaurusi oboljevali od ove OPAKE i SMRTONOSNE BOLESTI

Kada su naučnici prvi put otkopali fosile dinosaurusa zvanog Centrosaurus, u kanadskoj provinciji Alberta, primetili su veliki deformitet na nogi ali su prvobitno mislili da je to samo ostatak povrede.

pixabay.com

Međutim, poslednje ispitivanje je dokazalo nešto drugo. Deformitet je bio izazvan agresivnim oblikom karcinoma kostiju – osteosarkomom, zbog čega je Centrosaurus, koji je živeo pre 76 miliona godina, prvi poznati primer dinosaurusa koji je imao maligni tumor, prenosi “Reuters”.

– Naučnici su pronašli “tumor veći od jabuke” na zadnjoj nogi – objasio je paleontolog Dejvid Evans iz Kraljevskog muzeja Ontario u Torontu.

– Ovaj primerak Centrosaurusa je bio oslabljen i osakaćen rakom, pre nego što je umro. Ovo izvanredno otkriće dokazuje da, koliko god dinosaurs izgledao velik i moćan, i on može da oboli od smrtonosnih bolesti poput nas ljudi i drugih životinja. Dinosaurusi izgledaju kao mitske zveri, ali to su bile životinje koje su zadobijale povrede i bile bolesne, kao i sva druga živa bića – rekao je Evans.

S obzirom da se najveći broj tumora javlja u mekim tkivima koja je teško fosilizovati, imamo veoma malo dokaza o raku.

– Ova vrsta raka kostiju javlja se na kostima koje se brzo razvijaju. Dinosaurusi su bili izloženi posebnom riziku zbog činjenice da su brzo rasli do ogromnih razmera – rekao je doktor Mark Krovder, profesor medicine, patologije i molekularne medicine na Univerzitetu u Ontariju.

– Tumor uništava kosti i širi se na okolna tkiva – rekao je Krovder. Kada je reč o lečenju ljudi, sastoji se od hemoterapije i hirurgije, koja ponekad uključuje i amputaciju.

– Ovaj dinosaur, međutim, nije umro od raka kostiju. Njegovo telo pronađeno je u ogromnoj rupi, gde su pronađeni ostaci stotina Centrosaura, što sugeriše da su umrli bežeći od poplave – kaže Evans.

On dodaje da je život u stadu verovatno omogućio ovom Centrosaurusu da izbegne napade tada velikih predatora, pošto bi kao pojedinac bio lak plen, s obzirom na bolest.