“Obavezno vakcinisanje građanstva oba pola!” Godine 1914. antivakseri bi bili “najstrašnije” kažnjeni (FOTO)

Vakcinacija u Srbiji tema je broj jedan otkad je počela i tako će biti još dugo. Očekivano, mnogi su skeptični po pitanju vakcine, a država je ovih dana odlučila da se obračuna sa "antivakserima", to jest ljudima koji šire često i opasne teorije zavere po pitanju imunizacije.

vakcina
Pixabay.com

Reklo bi se da se u našoj zemlji ništa ili malo toga menja, bar kad je ovaj problem u pitanju. Jedna vest iz 1914. godine, govori dosta o tome, iako je Srbija, kao uostalom i ceo svet, bio daleko od Interneta, najlakše načina za širenje suludih teorija.

Vest iz Ćuprije od 11. oktobra 1914. godine ima naslov “Ko se ne vakciniše, ne dobija hleb”.

Obavezno vakcinisanje građanstva oba pola, od pet do 45 godina starosti, obavljeno je u Ćupriji, zbog pojave tifusa. Opština je putem proglasa upozorila građanstvo na potrebu vakcinisanja, pa je rešila da se nijednom domaćinstvu ne izdaje hleb, ako knjižica (dokaz o primljenoj vakcini) nije overena – piše u vesti.

Naravno, razlika je u tome što je danas vakcinacija u Srbiji dobrovoljna. Niko neće ostati bez hleba ako se ne vakciniše, a baš zbog toga, antivakseri bi mogli da bar da “povuku ručnu” i prestanu da plaše narod neproverenim i najčešće lažnim informacijama. Po principu, “ako nećeš da pomogneš, nemoj ni da odmogneš.”