Nesrećna En: PRVA “VEŠTICA” ZAPADA, žena osuđena na smrt iako njena krivica NIKADA NIJE DOKAZANA

Veštica
Wikipedia

Mnogi su tragičnim suđenjem i pogubljenjem dvadesetak žena iz Masačusetsa pod optužbom za veštičarenje koje se dogodilo u Selamu sredinom 19. veka. Ipak, mnogo pre nego što je došlo do ovog istorijskig suđenja, još sredinom 17. veka, desio se niz pogubljenja u okolini Bostona.

 

Pre suđenja u Salemu, izvršeno je 12 pogubljenja u Novoj Engleskoj ali nijedno nije bilo tako čudno kao ubistvo En Hibins koja je osuđena posle sukoba sa grupom stolara.

Bila je druga žena Vilijama Hibinsa, zamenika sudije Generalnog suda i pomoćnika guvernera Masačusetsa. Takođe, bila je i svastika tadašnjeg guvernera Ričarda Belingena. 

En je imala troje dece iz prethodnog braka i bila je žena sa visokim položajem u društvu. Udaja za drugog muškarca joj je donela problem sa crkvom.

Godine 1640. En Hibins je optužila grupu stolara koji su radili u njenoj kući da su njenom mužu previše naplatili obavljeni posao i tražila je novac nazad. Dobila ih sudsku parnicu, ali su mnogi iz zajednice, naročito vernici na njen potez gledali sa osudom. Pobunivši se protiv naplate, En je faktički potkopala autoritet svog muža što se smatralo nečasnim.

Nakon što je odbila da se izvini za ovu optužbu i sama se našla na optuženičkoj klupi zbog navodnog korišćenja imena supruga u sticanju lične koristi. Zbog toga je izbačena iz crkve. 

Samo nekoliko meseci posle toga njen suprug je preminuo. Tada je od strane crkve i suda optužena za veštičarenje. 

Suđenje je trajalo kratko, a En je proglašena krivom po svim tačkama optužnice iako nikakvi dokazi nisu ni pronađeni ni izneseni. Tada, 19. juna 1656. godine, Hibins je obešena u centru Bostona na očigled sugrađana.