OBIČAJI STARI 4 000 GODINA: Evo kako da KINESKA NOVA GODINA i vama donese sreću

Kina
Wikipedia

Za više od milijardu Kineza širom sveta danas počinje najvažniji i najradosniji praznični period u godini - prolećni festival. Trajaće nedelju dana, biće buran i veseo, a slično našoj proslavi Božića prate ga zanimljivi običaji i verovanja.

 

Kineska Nova godina ne proslavlja se istog datuma svake godine niti pada u vreme kada u novu godinu ulazi ostatak sveta. Ona je uvek između 21. januara i 19. februara, a Kinezi je ni ne nazivaju Novom godinom već Prolećnim festivalom ili Lunarnom novom godinom (jer se prema tom kalendaru i određuje). Ovo je, prema kineskom horoskopu, godina majmuna.

To je najvažniji i najradosniji događaj za kineski narod, zasnovan na tradiciji dugoj skoro četiri hiljade godina, iza koje je ostao veliki broj običaja koji se i danas pažljivo poštuju. Mi vam predstavljamo najvažnije:

Vreme kada se porodice okupljaju

Slično kao što je slučaj sa našim Božićem, Prolećni festival je vreme kada se porodice okupljaju, zavađeni mire i svi u slozi proslavljaju ulazak u novu godinu. Procenjuje se da svake godine preko 100.000 Kineza nastanjenih širom sveta krene u ovo vreme ka rodnoj Kini što izaziva najveće migracije savremenog sveta.

Proslava traje dve nedelje

 

Ovogodišnja proslava počela je još sinoć 7. februara i trajaće dve nedelje. Postoji precizan “plan proslave” jer je svaki dan posvećen nekoj drugoj aktivnosti. Slavlje se završava 15-og dan nakon početka lunarne godine, kada je festival lampiona. Tada se u vazduh puštaju papirnate crvene svetiljke koje simbolizuju radost i blagostanje.

Spisak “zabranjenih” radnji i reči

Kineski domovi, a posebno kuhinje su još pre Prolećnog festivala doterane i uglancane jer se verovanje da duhovi iz ove prostorije tada putuju na nebo da izveste o ponašanju porodice. Tokom Prolećnog vestivala ništa se u kući ne čisti niti sprema.

Takođe, na današnji dan nož se ne sme koristiti ni u jednom domu, kako se niko ne bi slučajno povredio jer ta nezgoda može da “preseče” porodičnu sreću u narednoj godini.

Kako bi u novu lunarnu godinu ušli sveži i novi, Kinezi tokom Prolećnog festivala praktikuju mnogo “zabrana”. Nikako se ne izgovaraju reči – smrt, slomljeno, ubijanje, bolest,duh, a smatra se da će i plakanje, sređivanje kuće, pozajmljivanje novca i uzimanje lekova u ovom periodu doneti nesreću.

Svinjetina, omiljeno meso na prazničnoj trpezi

Slično kao u Srbiji za Božić, proslava Kineske nove godine ne može da prođe bez svinjetine. Postoji i stara kineska izreka koja kaže: “Zakolji svinju, uzmi meso i spremi se za novogodišnju gozbu”.  Osim svinjetine, jede se i piletina i pačetina, a veruje se i da svako treba da tokom praznika pojede jednu ribu, ali nikako celu. Riba predstavlja bogatsvo, tako da nepojedena riba simbolizuje izobilje u novoj godini, tj. da će svi ostati siti i srećni kao i do sada.

 

Vreme za darivanje

 

Današnji dan po mnogo čemu liči na Božićno jutro kakvo praktikuju hrišćani. Zove se još i “Dan kokoške”. Kineska deca će danas poraniti i strčati da roditeljima što pre čestitaju praznik. Od njih će dobiti crvene paketiće (jer ta boja simbolizuje radost i sreću) u kojima se nalaze pokloni.

Običaj se vremenom proširio pa nije neobično da osim dece i svi nezaposleni na današnji dan dobijaju od porodice novac u crvenim kovertama, a poslednjih godina koverte kao znak pažnje razmenjuju i poslovni partneri.

Nova odeća

Običaj je da se prvog dana kineske Nove godine nosi potpuno nova odeća, kao simbol promene i rađanja nove godine. Kinezi su je mesecima ranije pripremili i pažljivo čuvali, a danas će u njoj prošetati gradom, obići rođake i prijatelje i jedni drugima čestitati praznik.

Neka je proslava što glasnija

 

Cela Kina će danas prosto prštati od vatrometa i buke. Prema legendi, na taj način se tera čudovište Nian – pola zmaj, pola lav koje danas izlazi iz skrovišta kako bi napadalo ljude. Mitsko biće se takođe plaši i crvene boje, pa je to još jedan od razloga zbog čega će narednih dve nedelje svaki kineski dom biti okićen u ukrase ove boje. 

* Dopala vam se ova priča? Lajkujte nas na Facebook-u i vaša dnevna doza istorijskih zanimljivosti stiže!