OBIČAJI,OBIČAJI: Da li ste znali da na Uskrs ne treba leći na spavanje pre ponoći?

Za hrišćanske vernike Uskrs je najveći praznik jer podseća na dan Hristovog vaskrsenja posle razapinjanja na krst. Taj dan prate razni običaji, od koji su neki vrlo zanimljivi.

Uskrs
Wikipedia

Predanje kaže da se ujutru na Uskrs valja umiti vodom u kojoj su potopljeni dren, bosiljak i crveno uskršnje jaje.

Potom domaćin po običaju odlazi u crkvu na službu, posle čega se narod i ukućani međusobno pozdravljaju rečima „Hristos vaskrse“ i „Vaistinu vaskrse“.

Onda ukućani pale sveću, zajedno se očita molitva, pa se seda za svečano postavljenu trpezu, pišu na sajtu Agromedia.

Tucanje jajima

Na dan Uskrsa neizostavno je i kucanje jajima. Jaja se najpre tucaju vrh u vrh, a posle dno o dno. Onaj ko razbije tuđe jaje uzima ga za sebe.
Na stolu stoji ukrašena činija sa ofarbanim jajima. Domaćin prvi uzima jedno jaje, a za njim svi ukućani. Tad nastane veselje i takmičenje čije je jaje najjače. To predstavlja veliku radost za decu.

Jaje je simbol života, a crvena boja simbol vaskrsenja i radosti. Zato se, posebno deci, za Uskrs poklanja jaje crvene boje da bi imala dug i lep život pun radosti.

Na Uskrs se prvo jede kuvano uskršnje jaje, a onda ostalo jelo. Toga dana, ako gost dođe u kuću, prvo se dariva farbanim jajetom, pa se onda poslužuje ostalom hranom ili pićem.

Uskršnji običaji kažu i da na taj dan treba ustati rano, a ne otići na spavanje pre ponoći. Ukoliko bi se otišlo na spavanje pre ponoći, to bi značilo da će do narednog Uskrsa osoba da bude pospana i nesklona poslu, pišu na sajtu Stvar ukusa.

Veruje se i da decu valja dotaći crvenim jajetom – da budu crvena i zdrava tokom godine.

Na dan Uskrsa se kriju jaja i slatkiši po dvorištu i kući, pa deca traže skrivene darove.