OD GUTENBERGA DO 3D MAŠINA: Kratka istorija štamparstva za sve zaljubljenike u zanimljive činjenice

Svima nam je poznato ime Johana Gutenberga, pionira štamparstva! Izum štamparske mašine u 15. veku, smatra se prekretnicom u ljudskoj istoriji, i začetkom modernog perioda. Štamparstvo je nakon toga imalo neverovatan uticaj na širenje ideja prosvetiteljstva i renesanse, te naučnu revoluciju.

novine
pixabay.com

Štamparija je omogućila da pisano znanje konačno može da bude dostupno širokim narodnim masama, što je oduvek bio preduslov i san svakog demokratskog društva! Upravo zbog ovih posledica na civilizaciju, zanimljivo je proći kroz istoriju štamparstva i njeni razvojni put.

Danas se poslovanje moderne štamparije umnogome razlikuje od njenih prethodnika. Kada govorimo o današnjim uslugama štamparija Beograd vam može ponuditi široki izbor najrazličitijih servisa o kojima su ljudi u doba Gutenberga mogli samo da sanjaju!

Ukoliko vas zanima kako izgleda poslovanje moderne štamparije, te koji je razvojni put tokom istorije prošla da bi danas mogli da uživamo u njenim uslugama – nastavite da čitate ovaj tekst!

Kratka istorija štamparstva za sve zaljubljenike u zanimljive činjenice

Štamparstvom podrazumevamo, svako prenošenje teksta ili slike na podlogu za štampu, uz pomoć mašine za štampanje. Za ovaj proces, najčešće se upotrebljava mastilo, a za podlogu papir.

Svako reprodukovanje teksta ili slike koristeći određeni šablon, predstavlja proces štampanja. Gutenbergovu se pripisuje zasluga pronalaska sprave za livenje slova i kreiranja neograničenog broja reprodukovanih primeraka.

Najstariji oblici štampe, vezuju se za rad na ručnoj štamparskoj presi. Na našem području, za prvu štampanu knjigu na ćirilici, smatra se Oktoih, koja je štampana 1494. godine u štampariji Crnojevića kod Cetinja.

Nakon Gutenbergovog otkrića, koristile su se zaklopne štamparske mašine. Funkcionisale su po principu ravnih ploča koje su vršile pritisak jedna na drugu. Ovo se smatra prvim oblikom takozvane, visoke štampe. Zanimljivo je to da se ovaj model štampe i dalje koristi u Nemačkoj, kada postoji zahtev za visokim kvalitetom slova, kao npr. štampu dečijih knjiga.

Kada je došlo do porasta potražnje za štamparskim uslugama, zaklopna mašina postala je vrlo neefikasno rešenje, pa je uvedena novina u vidu mašina sa rotacionim kretanjem.

Od visoke štampe odustalo se zbog nepraktične izrade cilindričnih formi, potrebnih za rotacione mašine, te nije mogla da zadovolji zahtev za brzim štancovanjem. Takođe, olovo korišćeno za livenje slova bilo je jako štetno po zaposlene.

Koje mogućnosti nam je donela digitalna štampa?

Digitalna štampa, danas, podrazumeva povezivanje štamparske mašine sa računarom u kome se obavlja digitalna priprema za štampu. Postoje dve najzastupljenije forme digitalne štampe, statička i dinamička.

Statička štampa predstavlja nadogradnju klasične, ravne, ofset štampe, koja je karakteristična po tome što se prenos boja sa forme, ne prenosi direktno na podlogu, već se prenosi na valjak obložen gumom, kojim se onda prenosi boja na osnovicu.

Dinamičku štampu odlikuje beskontaktnost, odnosno ovde, nema pritiska kao osnova štamparskog procesa, već je to elektrografija. Naime, štampa površina vrši se naelektrisavanjem i razelektrisavanjem pojedinih elemanata u procesu.

Upravo je ovo vrhunac digitalne štampe, štamparska forma poprima imaginarni oblik, jer se predmet reprodukcije nalazi u memoriji računara, kojim se kasnije prenosi na podlogu za štampanje, nema realnog otiska ili boja.

Koje usluge nudi savremena štamparija?

Danas su usluge savremene štamparije, što zbog razvoja tehnologije, što zbog veće potrebe na tržištu, postale drastično šire i sveobuhvatnije. Pa tako, u štampariji danas možete dobiti i uslugu grafičkog dizajna, idejnih rešenja i pripremu za štampu. Ipak, najčešće usluge u većini savremenih štamparija nabrajamo u nastavku teksta.

Digitalna štampa velikih formata podrazumeva izradu plakata, postera, brendiranje izloga i automobila, plotovanje i druge usluge.

Digitalna štampa malih formata obično je rezervisana za vizit karte, flajere, knjige, jelovnike i cenovnike – dakle sve što se štampa na manjim formatima papira. Ovo su formati pogodni i za takozvanu ofset štampu, kako bi se postigao optimalni kvalitet reprodukcije.

Grafička dorada štampanih materijala obuhvata širok asortiman usluga, pa tako može podrazumevati skeniranje, katovanje, kaširanje, plastifikaciju i koričenje. Odnosno, sve sitne prepravke i dorade koje će finalizirati vaš proizvod i dovesti njihov estetski dojam do savršenstva.

Reklamni i promotivni materijal za vaše preduzeće, danas možete osmisliti i napraviti upravo u štampariji. S obzirom na to da, neretko, u štamparijama rade i grafički dizajneri, neke štamparije ponudiće vam i kompletno vizuelno rešenje i štampu roll up-ova, klik ramova i lajsni, promo pultova, reklamnih zidova.

Na ovom mestu možete naći i idejno rešenje za reklamnu galanteriju, poput torbi, olovki, majici i rokovnika, kojima ćete svojim saradnicima i kupcima ukazati poštovanje, i istovremeno promovisati vašu firmu.

Nadamo se da vam je ovaj tekst bio informativan, te da ste naučili nešto novo o poslovanju štamparija i njenom razvojnom putu! Kada vam sledeći put zatrebaju usluge ove delatnosti, setite se njenog značaja za celokupno društvo i budite zahvalni na njoj!loading...