Od svih ATENTATA NA HITLERA, ovaj je bio NAJLUKAVIJI, a diktator je preživeo NEVEROVATNIM SLUČAJEM

Nemačka danas odaje poštu učesnicima u neuspelom atentatu na nacističkog lidera Adolfa Hitlera pre 75 godina i vođi Operacije Valkira, grofu i pukovniku Klausu fon Štaufenbergu. Ta operacija, nazvana i Julska zavera, u kojoj je učestvovalo nekoliko hiljada vojnika i civila, najpoznatije je delo otpora Hitlerovom režimu.

Wikipedia/Bundesarchiv, Bild 146-1984-079-02 / CC-BY-SA 3.0

Oficir i aristokrata Fon Štaufenberg je 20. jula 1944. godine ostavio torbu sa eksplozivom na odloženo aktiviranje tokom sastanka u glavnom štabu firera u blizini Rastenburga, sada u Poljskoj.

Atentat nije uspeo i državni udar je sprečen. Hitler je zadobio lakše povrede, a tri učesnika zavere, među kojima i sam Fon Štaufenberg, streljani su iste večeri u Berlinu.

“Oni koji su delovali 20. jula za nas treba da budu primer”, rekla je nedavno nemačka kancelarka Angela Merkel koja će danas održati govor u Memorijalnom centru nemačkog pokreta otpora u Berlinu.

Čovek koji je želeo da pokaže da “nisu svi isti”

Wikipedia

Grof Klaus Filip Marija Šenk fon Štaufenberg je bio nemački aristokrata i armijski pukovnik tokom Drugog svetskog rata. Po izbijanju Drugog svetskog rata raspoređen na Istočni front gde nije mogao da podnese zlodela pripadnika SS-odreda nad Rusima i Jevrejima u Ukrajini, zbog čega biva prebačen u Romelov Afrički korpus.

Na tom frontu gubi levo oko i desnu ruku. Sa porazima u Africi i na Istočnom frontu, kao oficir koji nikada nije bio član Nacističke partije, shvatio je da Nemačka srlja u propast i sprema se da izvrši državni udar.

Kao stariji štabni oficir Vermahta, sa urednim pristupom Hitleru na njegovim sastancima, Štaufenberg je preuzeo glavnu ulogu u zaveri. Njemu je dat zadatak da podmetne tašnu, u kojoj su bili spakovani eksploziv i vremenski mehanizam, pored Hitlera u njegovoj kolibi za sastanke u vojnoj vrhovnoj komandi u Vulfšanceu.

On je ušao u salu za sastanke, postavio tašnu ispod stola, izjavio da mora da obavi hitan telefonski poziv za Berlin i brzo napustio sobu. Čekao je u obližnjem skloništu do eksplozije koja je raznela kolibu. Prema onome što je video, bio je ubeđen da niko nije mogao da je preživi. 

Iako je četvoro ljudi ubijeno i skoro svi prisutni su ranjeni, Hitler je samo lakše ranjen. Danas se veruje da je masovni sto ispod kojeg je postavljena bomba ublažio silinu eksplozije i spasao Hitlera koji se u trenutku eksplozije naginjao nad mapom postavljenom na stolu.

Beta

Štaufenberg i njegov saučesnik, poručnik Verner fon Heften, brzo su izašli iz dobro čuvane baze da bi odleteli za Berlin avionom koji ih je čekao. Štaufenberg je saznao za svoj neuspeh tek u Berlinu.

Uhapšen je i presuđeno mu je istog dana, a pogubljen je pola sata posle ponoći. Mnogi zaverenici su takođe pogubljeni narednih dana.