Odsečeno uvo slavnog Van Goga ponovo pred očima javnosti (FOTO)

Kada je čuveni holandski slikar Vinsent van Gog u trenucima nervnog rastrojstva odsekao sebi levo uvo pre više od jednog veka, verovatno nije ni mogao da pretpostavi da će se o tom događaju govoriti i raspravljati i danas.

Slavni slikar sigurno nije ni sanjao da će njegovo uvo, koje je zapakovao i poslao u francuski bordel, zahvaljujući najnovijoj tehnologiji ponovo ugledati svetlost dana.

Identična replika Van Gogovog levog uva biće izložena u Centru za umetnost i medije u Karlsrueu u Nemačkoj gde će posetioci od 6. jula i bukvalno moći da „šapnu” nešto velikom slikaru.

Replika odsečenog uva slavnog slikara, Foto: Beta

Uvo je napravljeno zahvaljujući 3D štampaču i genetskom materijalu koji je donirao Luju Van Gog, praprapraunuk Vinsentovog brata Tea.

– Koristim nauku kao četkicu, kao što je Vinsent koristio boju – kaže Dimut Štrebe koji stoji iza ovog projekta, a piše „Dejli mejl”.

Centrar za umetnost i medije u Karlsrueu u Nemačkoj, napravio je uvo u američkoj bolnici koje se čuva u biološkom konzervansu.

Autoportret Van Goga bez uva, 1889. Foto: Wikipedia

Van Gog je bio holandski slikar koji je najviše stvarao krajem XIX veka i za koga se smatra da je imao veliki uticaj na umetnost XX veka.

Najpoznatiji je po slikama mrtve prirode, naročito suncokreta u vazi, ali i po autoportretima.

Vodio je buran život i ubio se u 37. godini.

Vinsent i njegov današnji potomak dele oko 1/16 istih gena uključujući i Y-hromozom koji se prenosi po muškoj liniji.

Naučnici-umetnici sada rade na tome da pronađu žive ženske rođake velikog umetnika, kako bi mogli da uključe i mitohondrijalnu DNK u buduće instalacije.

Štrebe kaže da planira da sa svojom neobičnom izložbom putuje i u Njujork i tamo pokaže umetnikovo uvo.