OMILJENA JELA VELIKIH DIKTATORA: Ko je bio hanibal, a ko je jeo gulaš od kobre

Hitler i Musolini
Wikipedia/Kolaž

Gulaš od kobre, korenje halucinogenih biljaka, KFC, samo su neka od omiljenih jela okrutnih diktatora 20. veka

 

Neobični kuvar ‘Diktatorova večera: Vodič za zabavljanje tiranina’ donosi prehrambene navike nekih od najvećih diktatora 20. veka kao i recepte za neka od tih jela.

Kim Jong Il 

Voleo je supu od peraje morskog psa, ali i od ‘običnog’ psa.

Navodno je imao i grupu žena koje su bile zadužene da mu u jelima od riže sva zrna budu iste veličine. Ne treba puno mašte da zamislite šta se dogodilo, ukoliko nije bilo tako.

Adolf Hitler 

Bio je vegetarijanac. Neki veruju kako je to bilo iz ideoloških razloga, ali verovatnije je da se okrenuo bezmesnoj prehrani jer je patio od zatvora i nadimanja.

 

Do kraja Drugog svetskog rata, Hitler je jeo samo bistru supu i pire krompir. Paranoično se bojao trovanja te je u timu imao čak 15 ljudi koji su pre njega probali hranu. Ako niko od njih nije umro 45 minuta nakon obroka, Hitler bi prionuo ručku.

Jozef Staljin

Voleo je tradicionalnu gruzijsku kuhinju – orašasti plodovi, šipak, šljive, beli luk i dobra vina.

 

Uživao je u dugim obrocima koji su znali trajati i po šest sati, a voleo je i pijanke u kojima bi ostao poslednji na nogama. U njegovom timu kuvara bio je i deda Vladimira Putina – Spiridon.

Benito Mussolini

Obožavao je beli luk, maslinovo ulje, limun, a francusku kuhinju smatrao je beznačajnom.

 

Jeo je za poodičnim stolom, sa suprugom i njihovo petero dece, a svi su morali da budu za stolom pre njegovog dolaska.

Idi Amin

Ugandski diktator navodno je dnevno jeo 40 pomorandži, a za vreme azila u Saudijskoj Arabiji najviše je uživao u pohovanoj piletini. Prigrlio je i britanski običaj ispijanja poslepodnevnog čaja.

Pol Pot

Uživao više u ‘muškoj’ ishrani – meso divlje svinje, srnetina, konjak, kinesko vino, ali i gulaš od kobre.

 

Dok je potlačeni narod mogao jesti samo raskuvanu rižu, on je uživao u luksuznim večerama.

Nikolaj Čaušesku

Najdraže jelo rumunskog diktatora bile su vegetarijanske lazanje, ili obična salata od paradajza i luka s malo feta sira i odrezak.

 

No isto je bio opsednut mogućim trovanjem, pa je na službenim večerama hranu bacao na pod.

Fransoa Macijas Nguema

Za prvog predsednika Ekvatorijalne Gvineje, Fransoa Macíjasa Nguema, zna se da je voleo da pije čajeve od halucinogenih biljaka.

O prehrambenim navikama ne zna se puno, ali šuškalo se kako je zapravo hanibal koji je skupljao lobanje u svom zamrzivaču.

Fransoa ‘Papa Doc’ Duvalier 

Haićanski diktator Fransoa’Papa Doc’ Duvalier jeo je uglavnom laganu hranu zbog brojnih zdravstvenih problema, dijabetesa, problema sa srcem i artritisa koji se toliko pogoršao da ga je supruga morala hraniti.

 

Lagana jela bila su uvertira u nešto teži oblik zabave nakon obroka. Imao je naime podzemnu tamnicu obojenu u potpunosti u krvavo crvenu boju gde su mučili njegove neprijatelje, a Papa Doc je uživao gledajući.loading...