Ona ne dozvoljava da se srpska istorija zaboravi: Beograđanka popisala SVAKI PRESTONIČKI SPOMENIK

Neda Kovačević
Dnevno.rs

Da li znate koliko spomenika postoji u Beogradu? Od tog broja koliko je posvećeno ženama, našim heroinama, glumicama, naučnicama? Ko nema spomenik u srpskoj prestonici, a svakako ga zaslužuje? Odgovore na sva ova, a i još mnoga druga pitanja možete pronaći na DVD-ju "Žene u beogradskim spomenicima“ koji je Neda Kovačević, književnica i dobar poznavalac prestoničkih zbivanja u prošlosti nedavno prezentovala javnosti. A i ovo je samo deo priče...

 

Spomenik Nadeždi Petrović u Pionirskom parku, Foto: Wikipedia/Darko Gajić

Sve posetioce Pionirskog parka već decenijama nemo, ali nekako umirujuće pozdravlja Nadežda Petrović. Ko reši da ode do rekonstruisanog Tašmajdana može da obiđe i pozdravi i Desanku Maksimović, ali činjenica je da su ove dame, u mnoštvu muških kamenih ili mermernih u prestonici – usamljene. Na teritoriji celog Beograda od 437 spomenika koje je Neda Kovačević popisala, samo 39 je posvećeno ženama.

Samih žena je zapravo još manje, jer njih šest imaju po dva spomenika – Isidora Sekulić, Nadežda Petrović, Nevenka Urbanova, Radojka Lakić i Soja Jovanović. Znači, zastupljene su u stvari samo 33 žene! Najviše je spomenika narodnim heroinama – 14, zatim glumicama – 5, književnicama – 4 i lekarkama – 4 – iznosti ovu ne baš slavnu statistiku za Dnevno.rs Neda Kovačević, autorka Dvd-ja “Žene u beogradskim spomenicima“.

Dame su u srpskoj istoriji čini se uvek teže dobijale svoje mesto među značajnim ličnostima kojima je trebalo odužiti se podizanjem obeležja. Prvi spomenik jednoj ženi u Srbiji podignut je na Kalemegdanu tek 1926. i bio je posvećen kneginji Zorki. Da stvar bude gora, nije dugo opstao – uništen je već 1945. godine.

 

Spomenik Desanki Maksimović  u Tašmajdanskom parku, Foto: Beoinfo

Naša sagovornica ističe da ima mnogo značajnih Srpkinja koje još uvek čekaju da im se oda pošta. Beogradu najviše nedostaju spomenici Mileni Pavlović Barili, Milevi Ajnštajn, Milunki Savić, Sofiji Jovanović, Anici Savić Rebac…

– Postoji mnogo značajnih žena u srpskoj istoriji, daleko više no što bi se to po spomenicima dalo zaključiti. Na primer, kraljice Marija Karađorđević i Natalija Obrenović već imaju biste, ali su one zaturene negde po depoima muzeja, i trebalo bi ih samo izneti na neko javno mesto – priča Neda Kovačević i dodaje da je njoj lično, u nedostatku ovih “spomenika kojih nema” najdraži onaj podignut Nadeždi Petrović u Pionirskom parku.

 

“Ne samo o spomenicima, već POVODOM spomenika”

Priča o ženama u prestoničkim spomenicima samo je deo mnogo većeg projekta na kome Neda Kovačević radi već pune četiri godine. Naime, ova rođena Beograđanka došla je na ideju da sistematski popiše i fotografiše sve istorijske spomenike Beograda. Danas, iza sebe ima impozantnu cifru od 437 spomenika, a posao još uvek nije gotov!

Na ovom projektu radim intenzivno od marta 2012. godine. Prvo je sav taj materijal pretočen u 407 kratkih filmova, koji se sastoje od mojih fotografija, moga teksta i arhivskog materijala, a koje sam potpuno sama snimila i montirala. Zatim sam sve to priredila i u knjigu “Beogradski spomenarnik” – objašnjava Neda.

 

Neda Kovačević na promociji DVD-ja “Žene u beogradskim spomenicima“, Foto: Dnevno.rs

Zbog obimnosti materijala, knjiga će biti podeljena u dva dela. Prvi deo – „Ličnosti u beogradskim spomenicima” uskoro će bi trebalo da se nađe u prodaji.

– Uz osnovne podatke o samom spomeniku – vajar, godina nastanka i postavljanja, knjiga sadrži i tekst o ličnosti na koju se spomenik odnosi, sa biografijom i drugim zanimljivim podacima. Važno je da znamo zašto je uopšte neka ličnost zaslužila spomenik. Zato ja rado za ovu knjigu kažem – ne samo o spomenicima, već – povodom spomenika – kaže ova Beograđanka i dodaje da je uz svaku ličnost dodala i najmanje po jedan njen citat i da je stoga ova knjiga i svojevrsna zbirka mudrih misli naših velikana.

 

“Beogradski spomenarnik – Knjiga prva – Ličnosti u beogradskim spomenicima” u prvom izdanju biće samizdat, u ograničenom tiražu. Svako ko je zainteresovan da pomogne ovaj projekat može se, do 25. aprila, javiti na mejl: [email protected], i za 500 dinara rezervisati svoj primerak. Takođe, na taj način njegovo ime će se naći u knjizi na spisku prenumeranata.

Cena DVD-ja sa filmovima “Žene u beogradskim spomenicima” je 100 dinara i može se naručiti na istoj adresi.

* Dopala vam se ova priča? Lajkujte nas na Facebook-u i vaša dnevna doza istorijskih zanimljivosti stiže!