OPERACIJA PATULJAK: Najtajniji Staljinov plan da iz zatvora izvuče OPAKOG, ali ODANOG UBICU!

Lav Trocki
Dnevno.rs/Kolaž

Ramon Merkader je u Meksiku likvidirao Staljinovog zakletog neprijatelja Lava Trockog, da bi potom završio u zatvoru. Staljin je odmah odlučio da ga oslobodi, uz pomoć sovjetskih agenata i meksičkih komunista.

 

Lav Trocki bio je najugledniji vođa komunističke revolucije na svetu, njen ideolog i sprovodnik. Bio je jedna od najpoznatijih osoba Oktobarske revolucije i drugi čovek boljševičke stranke iza Lenjina. No, Staljin je uspeo da dođe na čelo SSSR-a 1927. godine, izbaci svog velikog protivnika Trockog iz Partije i zauzme mesto Lenjinovog naslednika.

Trocki je Staljina oduvek prezirao i zvao ga “najizrazitijom osrednjošću naše stranke”. Staljin ga je izbacio iz partije i nakon toga Trocki je jedno vreme proveo u kućnom pritvoru u Sibiru a potom je prognan iz Sovjetskog Saveza.

Iako je Trocki koji je pobegao u Meksiko bio udaljen hiljadama kilometara Staljin je želeo da ga se reši zauvek.

 

Udario ga je s leđa – planinarskim cepinom po glavi 

Atentat na Trockog izvršen je 1940. u kući u kojoj je živio, u predgrađu meksičkog glavnog grada Meksiko Sitija. 

Zadatak je dobio sovjetsko-meksički agent Ramon Merkader (27) koji je najpre započeo ljubavnu vezu sa sekretaricom Trockog. Zamolio ga je Trockog da pročita neke njegove radove, a u kaputu je imao planinarski cepin (oruđe s drškom i oštrim vrhom kojim se zabada u led ili stenu). Kad je Trocki počeo da čita, Merkader je izvadio cepin i snažno udario Trockog po zadnjem delu lobanje.

Čuvari su utrčali i zamalo ubili Merkadera, ali je on naredio da mu poštede život, uzvikujući: “Ne ubijaj ga! Ovaj čovek treba da ispriča priču“.

Trocki je umro sledećeg dana u bolnici, a sahranjen je u Meksiku. Imao je 61. godinu.

Ubica je završio u meksičkom zatvoru u kojem je proveo 20 godina. Staljin ga je odlikovao Redom Lenjina još dok je u meksičkom zatvoru. a kad se vratio u SSSR proglašen je i herojem Sovjetskog Saveza. Ostatak života je proveo živeći u SSSR-u i u Kubi.

Operacija Patuljak

Međutim, nakon tri godine koje je ubica Trockog proveo u zatvoru Staljin je odlučio da je vreme da se Ramon Merkader oslobodi iz zatvora. Operacija spašavanja imala je širovani naziv ‘Patuljak’.  Merkaderov beg trebalo je izvesti uz pomoć sovjetskih agenata i meksičkih komunista.

Jedan od glavnih Staljinovih obaveštajaca i majstor špijunaže Leonid Aleksandrovič Ejtingon smislio je plan. Tokom jednog od izlazaka iz zatvora prilikom odlaska na svedočenje na sud planirao je da izvuče Merkadera. Hteo je da iskoristi manji broj stražara koji su ga čuvali da bi ga uveo u auto i odveo iz zemlje. Za podmićivanje službenika zatvorskog sistema i policije bilo je izdvojeno 20.000 dolara.

Planove poremetila ubicina majka

Međutim, plan je poremetila Merkaderova majka Karidad koja je dobila nagradu ‘Orden Lenjina’ koju je Staljin dodelio njenom sinu. Ona je neočekivano došla u Meksiko s namerom da obavi niz pregovora s meksičkim vlastima želeći da osigura oslobođenje sina. Svojim dolaskom samo je pogoršala situaciju i poremetila planove. Poseta majke je, naravno, uznemirila meksičke vlasti koje su pojačale obezbeđenje.

Merkader nikada nije prigovorio majci zbog toga što se umešala u operaciju Gnom. Međutim, nikada joj nije ni oprostio.  

– Morao sam da provedem šesnaest godina u zatvoru zbog njene greške – kazao je.

U zatvor su mu dolazile prostitutke

 

Kako se navodi u knjizi Huana Alberta Kedilje “Ejtingon, Staljinove tajne operacije u Meksiku”, boravak Trockijevog ubice u zatvoru bio je vrlo ugodan.

Hranu su mu donosili iz najboljih restorana, pušio je skupe cigare a dva puta nedeljno su mu dolazile prostitutke. Čak ga je i poznati čileanski pesnik i dobitnik Nobelove nagrade za književnost Pablo Neruda jednom posetio u zatvoru. 

Osim njega, u zatvoru ga je posećivala i zanosna španska glumica Sara Montjel a kasnije su neki mediji tvrdili da je prekrasna Sara ostala trudna i da mu je rodila ćer. Ona je navodno bila proglašena mrtvom pri rođenju, a zapravo je ukradena i usvojena.

Merkader je pušten iz zatvora 1960. godine i ostatak života je proveo živeći u SSSR-u i u Kubi. Umro je u Havani 1978. godine.