Ostavite sopstveni trag na Mesecu za samo 60 funti

Kompanija "Lunar Mišion One" lansirala je donatorsku platformu kako bi obezbedila sredstva neophodna za pokretanje misije.

Do sredine dana, organizatori su uspeli da prikupe blizu 74.000 od zacrtanih 600.000 funti (940.000 dolara), saopštila je najpoznatija platforma za grupno finansiranje Kickstarter.

Kako prenosi Rojters, u prvih nekoliko sati akciji se pridružilo više od 750 ljudi. Od zainteresovanih se traži da uplate najmanje 60 funti, a za uzvrat dobijaju digitalnu memorijsku kutiju u kojoj će njihove poruke, fotografije, video snimci i DNK (pramen kose) biti poslati i zakopani u kapsuli na Mesecu.

Organizatori planiraju da još nekoliko puta ponove ovu kampanju kako bi prikupili sav novac potreban za realizaciju projekta koji se procenjuje na 500 miliona funti.

– Vladama je sve teže da finansiraju svemirska istraživanja čiji je jedini cilj unapredjenje ljudskog znanja i razumevanja – rekao je osnivač misije Dejvid Ajron, bivši oficir kraljevske mornarice, koji se preobratio u savetnika svemirskih i tehnoloških projekata.

– Svako, gde god da se nalazio u svetu, može da učestvuje uz nekoliko funti – naveo je on, prenosi Rojters.

Pokrenut od strane grupe inženjera i naučnika, uz podršku Univerzitetskog koledža u Londonu i Brajana Koksa, fizičara i voditelja naučnih programa BBC-a, misija ima za cilj da za deset godina pošalje modul bez posade na mesečev neistraženi Južni pol u potrazi za zgodnim mestom za eventualnu bazu.

Misija će, takodje, imati zadatak da istražuje mesečevu površinu na dosad najvećoj dubini.