Otkriće koje bi moglo da promeni istoriju: Ko je ZAPRAVO OTKRIO AMERIKU?!

Vikinzi
Printsreen

Hiljadu godina nakon što su Vikinzi preplovili ledena mora od Grenlanda do Novog sveta u potrazi za drvetom i metalima, satelitska tehnologija pronašla je nešto što je do sad važilo za “sveti gral” arheologije – drugo vikinško naselje u Severnoj Americi.

 

Novo nalazište u Kanadi u kojima su primetni znakovi izvlačenja rude gvožđa otkriveni su prošlog leta zahvaljujući infracrvenim slikama napravljenim uz pomoć satelita, piše Boston.com.

Mesto se nalazi na jugozapadnoj obali Njufaundlenda, oko 480 kilometara južno od Lansi Medouz, prvog i jedinog potvrđenog vikinškog naselja u Severnoj Americi, otkrivenog 1960. godine.

Arheolozi su od tada tragali za drugim dokazima da su Vikinzi ili drugi Nordijci stigli u Ameriku 500 godina pre Kolumba, ali bez uspeha.

Međutim, prošle godine je arheolog Sara H. Parkak odlučila da bolje istraži obalu od Grenlanda do Masačusetsa.

Otkrila je na stotine potencijalnih nalazišta, a uz pomoć fotografija koje je napravio satelit, došla je do jedne lokacije koja je na slikama izgledala kao “tamna mrlja”.

Magnetometri su utvrdili da na ovom mestu ima mnogo gvožđa, a iskopavanjem nečega što podseća na rovove, pronađeni su delovi zida u vikinškom stilu, kao i tragovi pepela i komade pečene rude – znake rane metalurgije, kakva ne može da se poveže sa starosedeocima ovog regiona.

Stručnjaci planiraju da nastave iskopavanja tokom ovog leta.