OTKRIĆE O KOME ĆE SE TEK PRIČATI: Građevinski radnici slučajno pronašli NEVEROVATNO BLAGO

Posao
pixabay.com

Građevinski radnici u jednom parku na jugu Španije radeći na postavljanju cevi, naišli su na "tovar" za koji stručnjaci kažu da predstavlja jedinstveno istorijsko otkriće.

 

Arheološki muzej u Sevilji je saopštio da su radnici koji postavljaju cevi u parku došli do 19 amfora sa više hiljada nekorišćenih bronzanih i srebrnih novčića koji datiraju s kraja četvrtog veka.

Veruje se da su novčići bili tek iskovani u to vreme, kao i da su sačuvani za plate vojnika ili državnih službenika.

Direktorka muzeja Ana Navaro rekla je da je otkriće u južnom gradu Tomares, u blizini Sevilje, jedinstveno za Španiju i od neverovatno velikog značaja.

Ona je rekla novinarima da su zvaničnici muzeja zvali kolege u Velikoj Britaniji, Francuskoj i Italiji, dodajući da se čini da je otkriće jedno od najznačajnijih iz tog perioda.

Regionalni zvaničnici su saopštili da su građevinski radovi u parku obustavljeni dok arheolozi istražuju teren.

Deset glinenih ćupova pronađeno je na dubini od tek nešto više od jednog metra pod zemljom. Navarova je rekla da se na novčićima koji su do sada pregledani nalaze portreti imperatora Konstantina i Maksimilijana. Muzej je saopštio da do sada nije imao slične novčiće u kolekciji.

Rimljani su počeli da osvajaju Španiju 218. godine pre nove ere, a na tom području vladali su do petog veka, odnosno do pada Carstva.