OTKRIĆE U RUŠEVINAMA POMPEJE: Arheolozi pronašli SKELET verovatno NAJNESREĆNIJEG ČOVEKA IKADA (FOTO)

Pompeja
Beta

Zvaničnici arheološkog lokaliteta Pompeja saopštili su novo otkriće - skelet muškarca pogođenog ogromnim kamenom dok je pokušavao da pobegne od erupcije vulkana Vezuv 79. godine.

 

Zvaničnici Pompeje objavili su fotografiju skeleta, a na njemu se nalazi veliki kameni blok koji je, kako se veruje, pogodio grudi žrtve tokom erupcije Vezuva u kojoj su nestali antički gradovi Pompeja, Herkulanum i Stabija, a hiljade ljudi je poginulo.

Skelet je pronađen tokom nedavnog iskopavanja i veruje se da je u pitanju muškarac star 35 godina koji je nastradao u eksploziji. Arheolozi nisu pronašli lobanju žrtve.

 

Prema rečima zvaničnika, taj čovek je imao poteškoće s hodanjem, što je otežalo beg. Generalni direktor arheološkog lokaliteta Masimo Osana rekao je da je u pitanju “izuzetno otkriće” koje doprinosi stvaranju bolje “slike istorije i civilizacije tog doba”.

Pompeja je dobro očuvana ispod vulkanskog pepela i lave, pa je ostala kao svedočanstvo o životu i kulturi Rimljana tog vremena.

 

Grad Pompeja, južno od današnjeg Napulja, osnovan je u šestom veku pre nove ere i tokom 700 godina – do erupcije vulkana Vezuv koji ju je zatrpao pepelom, spalio i okamenio, tu su živeli Samniti, Grci, Etrurci i Rimljani.

Pompeju je Organizacija UN za obrazovanje, nauku i kulturu (Unesko) 1997. godine stavila na listu svetske baštine.loading...