OTKRIĆE VEKA: Naučnici primetili neverovatnu stvar tokom rekonstrukcije Notr Dam katedrale u Parizu (FOTO)

Požar koji je 2019. godine oštetio katedralu Notr Dam u Parizu doveo je do zapanjujućeg otkrića o metodima koji su korišćeni tokom gradnje, jer su restauratori mogli da dođu do i ispitaju prethodno skrivene delove građevine.

printscreen

U studiji objavljenoj u časopisu PLOS ONE, Maksim L’eriter i njegov tim sa Univerziteta u Parizu navode da je prilikom gradnje gotske katedrale pretežno korišćena gvozdena konstrukcija kako bi se povezali i ojačali kameni blokovi.

Katedrala je izgrađena sredinom 12. veka i bila je jedna od najviših zgrada na svetu. Iako su prethodna ispitivanja utvrdila da su kombinovane brojne arhitektonske inovacije tokom njene gradnje, sve do sada stručnjaci nisu znali u potpunosti koji su tačno materijali korišćeni i koliku ulogu je gvožđe imalo.

View this post on Instagram

A post shared by #mdrkin*** (@mdrk_trip)

Požar od pre četiri godine je, međutim, omogućio arheolozima da pristupe prethodno neistraženim delovima crkve, a L’eriter je sa svojim timom uspeo da prikupi uzorke materijala od 12 gvozdenih ramova koji su vezivali kamenje u različitim delovima građevine.

Gvozdena konstrukcija korišćena je u najranijim fazama konstrukcije u 1160-im godinama, što Notr Dam čini prvom građevinom koja je imala gvozdenu armaturu u čitavoj svojoj strukturi.

Nova analiza nije samo dovela do boljeg razumevanja načina i metoda kojima je katedrala izgrađena, nego i o stepenu razvoja metalurgije i količini gvožđa koje je moralo biti nabavljeno.

Rekonstrukcija katedrale Notr Dam, posle požara 15. aprila 2019. godine, očekuje se da će trajati oko 20 godina.

View this post on Instagram

A post shared by @florentbdi