OTKRIĆE ZA ISTORIJU: U Srbiji pronađena NAJVEĆA PRAISTORIJSKA FIGURA na svetu (FOTO)

Zavičajni muzej Župe tvrdi da je figura od pečene gline stara šest hiljada godina, koja je pronađena na lokalitetu Vitkovačko Polje, najveća i najočuvanija praistorijska figura na svetu, prenosi Radio Slobodna Evropa (RSE).

Beta

“Za svetsku kulturu je neprocenjiva. Ja očekujem da će ona zaista da doživi najveću svetsku slavu i senzaciju od svih figura koje su do sada pronadjene”, rekla je za RSE arheolog Sanja Crnobrnja Krasić.

Ona je rekla da će se figura najverovatnije zvati Vitka po selu Vitkovu pored Aleksandrovca, gde je pronađena.

Crnobrnja Krasić kaže da figura, koja je napravljena od pečene zemlje, ima fragmente postolja i noge i tragove bojenja crvenom bojom.


Artefakt pripada vinčanskoj kulturi koja je postojala na Balkanu od 5000. do 4000. godina pre nove ere.

Do otkrića je došlo tokom radova na zaštiti nalazišta pre kopanja kanalizacije. Zbog nedostatka novca za istraživanja ovo je prva figura pronađena na Vitkovačkom Polju posle 50 godina.

“Pre svega očekujemo punu pažnju svih institucija koje to treba da podržavaju u materijalnom smislu i da će ljudi dolaziti u Župu upravo sa namerom da obidju neolitski lokalitet Vitkovačko Polje”, rekao je direktor Zavičajnog muzeja Župe u kom će se figura od sada nalaziti, Ivan Brborić.