OTKRIVEN NOVI PORTRET GENIJA: Nakon 500 godina znamo KAKO JE IZGLEDAO Leonardo da Vinči (FOTO)

Do sada neobjavljen crtež na kome je prikazan Leonardo da Vinči, verovatno delo jednog od njegovih pomoćnika, predstavljen je danas u Velikoj Britaniji, na dan 500. godišnjice Leonardove smrti.

Leonardo da Vinči
Wikipedia

Delo koje je prema procenama napravljeno između 1517. i 1518. godine, jedno je od preostala dva portreta Leonarda da Vinčija ostvarena za vreme njegovog života.

Drugi, čuveni portet, delo je Frančeska Melcija, umetnikovog najvernijeg sledbenika.

Oba portreta sa još oko 200 slika iz britanske kraljevske kolekcije Leonardovih dela biće predstavljeni javnosti tokom velike izložbe posvećene Leonardu da Vinčiju u kraljičinoj galeriji u Bakingemskoj palati od 24. maja do 13. oktobra, saopšteno je u Londonu.

RECEPT ZA SAN LEONARDA DA VINČIJA: Genije je spavao 4 SATA DNEVNO, a zabeležio je i TAČAN PLAN

U istraživanjima za pripremu te izložbe, šef odeljenja za slike i crteže britanske Kraljevske kolekcije Martin Klejton identifikovao je portret koji do sada još nije bio prikazan javnosti.

Klejton je rekao da elegantni pravi nos, linija brade i drugi detalji snažno liče na jedini drugi poznat portret Leonarda urađen za njegovog života, koga je uradio Frančesko Melci. Crtež je verovatno napravio neidentifikovan Leonardov pomoćnik, rekao je Klejton.

“Na portretu da Vinči ima oko 65 godina i deluje malo melahnolično, kao da je umoran od sveta”, rekao je Martin Klejton.

Na izložbi će takođe prvi put biti prikazane studije ruku koje je da Vinči radio za nedovršenu sliku “Poklonstvo kraljeva”. Te studije koje su vremenom nestale moći će da se vide preko tehnologije ultravioletnim zracima.

Mnogi smatraju Leonarda da Vinčija renesansnim genijem koji je imao uloge umetnika, naučnika i pronalazača.

Slikar, vajar, pronalazač i naučnik Leonardo da Vinči rođen je u Vinčiju 15. aprila 1452. godine iz nelegitimne veze jednog bogataša i seljanke adolesecentkinje, umro je 2. maja 1519. u Francuskoj.