Otkrivena arheološka prevara koja je DECENIJAMA UNAZADILA NAUKU

Piltdaunski čovek
Wikipedia

Davne 1911. godine napravljeno je jedno od najvećih naučnih i arheoloških dostignuća. Naslovi tabloida su vrištali o otkriću "najstarijeg Engleza" i "karike koja nedostaje" za razumevanje evolucije ljudskog roda. Jedini problem? Reč je bila o prevari!

 

Istraživači su koristeći moderne forenzičke tehnike došli do novih saznanja o jednoj od najvećih naučnih prevara, takozvanog “Čoveka iz Piltdauna” i smatraju da su otkrili identitet počinioca.

Lažni fosilni ostaci “karike koja nedostaje” između majmuna i ljudi, postavljeni u šljunak blizu engleskog sela Piltdauna, bili su vilica i zubi jednog orangutana i dva ili tri seta ljudskih kostiju, uz pomoć lepka za zube, otkrili su istraživači.

Smatraju da njihovo istraživanje potvrđuje da iza prevare stoji Čarls Doson, arheolog amater koji je 1912. godine “otkrio” fosile u Piltdaunu i od tada je glavni osumnjičeni.

“Piltdaunska prevara” je verovatno najpoznatija među arheološkim prevarama. Rasprave o ovom otkriću trajale su preko 40 godina a, iako je Donson bio glavni osumnjičeni, njegova odgovornost nikada nije sa sigurnošću dokazana. Predloženo je još nekoliko eventualnih tvoraca prevare, ali sve do danas se ne zna ko je sve organizovao.

Istraga koja je sprovedena analizom DNK, preciznim merenjima, spektroskopijom i drugim tehnikama, objavljena je u časopisu Royal Society Open Science na stogodišnjicu Dosonove smrti.

– Ovo je fascinantna potraga za krivcem koja pokazuje kako se novom tehnologijom mogu rešiti stari problemi – rekao je paleoantropolog Kris Stringer iz Prirodnjačkog muzeja u Londonu.

 

Pronalasci u Piltdaunu svojevremeno su bili naučna senzacija jer su predstavljali dugoočekivanu “izgubljenu kariku” koja potvrđuje teoriju evolucije Čarlsa Darvina. Trebalo je da prođu četiri decenije da bi se utvrdilo da su “dokazi” lažni.

– Prevara je unazadila proučavanje ljudske evolucije za nekoliko godina, pogotovo u Britaniji, jer su na nju naseli neki od istaknutijih stručnjaka – rekao je Stringer.

Stručnjaci smatraju da su Dosonovi motivi bili slava i priznanje naučne zajednice, a nedavne analize njegove kolekcije fosila otkrile su još prevara.loading...