Israel’s Ale – Fascinating findings shed new light on a deeper history of human society. https://t.co/DreXlm37c5
— The Jerusalem Post (@Jerusalem_Post) September 13, 2018
– Ovo je najraniji dokaz o proizvodnji alkohola za koji znamo – rekao je Dani Nadel, jedan od arheologa sa univerziteta u Haifi, prenosi Hina.
Navodi se da je Nadel kazao da je nejasno koja se tačno vrsta alkohola proizvodila tamo, i u šali dodao da “nisu pronašli baš flaše piva”.
Arheolozi veruju da bi mogla biti reč o nekoj vrsti fermentisane kaše.
– Kuvali su nešto što je sadržalo priličnu količinu alkohola – rekao je Nadel, objašnjavajući kako se priprema oslanjala na fermentisanje žitarica, što je i danas ključan proces u proizvodnji piva.
13,000 Year Old Brewery Discovered in Mount Carmel Cave – https://t.co/pXnBNhW5yI @JewishPress pic.twitter.com/WitAbANX2J
— JewishPress.com (@JewishPress) September 13, 2018
U pećini Rakefet, gde su arheolozi pronašli tragove zamrznutih žitarica u rupama na tlu, proizvodile su se tek manje količine alkohola.
Nadel je kazao da je pećina takođe korišćena za sahranjivanje mrtvih za vreme tzv. natufijske kulture, što su istraživači utvrdili tokom prethodnih iskopavanja.
Navodi se da je natufijska kultura počela pre oko 15.000 godina na prostoru istočno-mediteranskog regiona. Izraelski istraživači veruju da se alkohol možda proizvodio kao deo ceremonije Natufijanaca.