OTKRIVENA POTPUNO NEPOZNATA PRIČA IZ ISTORIJE JUGOSLAVIJE: Heroj koji je oduševio Tita i spasio čast Beograda

Đorđe Holjac
Printscreen Rts

Kad su diplomate u poseti nekoj zemlji, bezbednost je najvišem nivou. Tako je bilo i pre 40 godina kada je Beograd ugostio više od 30 delegacija Konferencije za ekonomsku bezbednost i saradnju - KEBS. Ipak, veliki događaj mogla je da ugrozi otmica aviona.

 

Dok su diplomate pregovarale u Sava centru, u Surčinu se odvijala prava drama. Da nije bilo njega, u svet bi o Jugoslaviji kao organizatoru skupa KEBS-a otišla negativna slika. Đorđe Holjac je čovek koji je spasio čast Beograda.

– Sa unutrašnje linije Varna-Sofija avion je otet, i otmičar dolazi u Beograd da otme kerozin i nastavi put za Zapadnu Nemačku. Tada je Tito konsultovan, a on je rekao: “Energično i bez žrtava.” Što znači energično, ne može dalje, ali da niko ne sme da bude ranjen a još manje smrtno pogođen – kaže inspektor u penziji Đorđe Holjac.

Otmičar, sin bugarskog policajca, zahvaljujući tajnoj i efikasnoj operaciji jugoslovenskih bezbednosnih službi, brzo je razoružan, izveštava Rts.  

– Ovo se sve završilo za dva sata i Tito se oduševio. Išao je kod Brežnjeva i Kartera i pričao: “Šta ovi vaši Delta odredi ništa ne rade, a vidi moje specijalce” – napominje Holjac.

 

Iako, kaže, nema dokaza, veruje da je to bio test na koji je Bugarska stavila Jugoslaviju.

 

– Ali kako to baš da se desi prva otmica, i baš u Beogradu i baš u vreme KEBS-a, malo je ovako, ne treba čovek policijski nos da ima i da razmišlja da shvati da to ipak. Zašto se to tada nije govorilo? Iz bezbednosnih, iz političkih odnosa o tome nije bilo uputno da se priča – napominje Holjac. 

Ova epizoda iz prestoničkog života uglavnom je nepoznata.

– O tome se nije govorilo iz bezbednosnih i političkih razloga. To nije bilo u ono vreme uputno da se o tome priča – objašnjava Holjac.

A danas ovog inspektora na dramu podseća samo orden kojim ga je Tito odlikovao za hrabrost. Ček od 5.000 dinara odavno je potrošio.