Otkrivene dve nove vrste dinosaurusa za koje uopšte nismo znali da su postojali (FOTO)

Britanski palentolozi otkrili su ne jednu, već dve vrste dinosaurusa za koje nismo ni znali da su postojali! Dodatnu neobičnost čini to što su do otkrića došli... istražujući kanadski muzej!

Sve je počelo kada je dr Nik Londrić rešio da ispita fosile dva rogata dinosaurusa koji su se već 75 godina čuvali u kanadskom prirodnjačkom muzeju, piše Dejli mejl.

Na svoje ogromno iznenađenje, naučnik je otkrio da je, iako se sve vreme mislilo da je reč o pripadnicima crste koja je nastanjivala Kanadu, zapravo reč o potpuno novim vrstama dinosaurusa, bliskim onima koji su živeli na jugu Amerike.

Fosil u kanadskom prirodnjačkom muzeju za koji se mislilo da pripada Pentaceratosu, Foto: Wikipedia

Fosili su bili klasifikovani kao Anceratos i Časmosauros, vrste poznate u Kanadi, ali će sada ova klasifikacija morati da se promeni!

Jedan fosil predstavlja novu vrstu Pentaceratopsa – biljojeda veličine bufala koji je živeo pre oko 75 miliona godina.

Ostaci za koje se verovalo da predstavljaju Kosmoceraptosa, Foto: Wikipedia

Drugi se čini da zapravo predstavlja ostatke Kosmoceraptosasa, dinosaurusa raskošne lobanje iz Jute, iako ovo još mora da bude potvrđeno dodatnim ispitivanjem.

Ovo otkriće dokazuje, tvrdi Dr Londrić, da su dinosaurusi bili mnogo raznolikiji i da je postojalo mnogo više vrsta nego što smo u prvi mah mislili.