OTKRIVENI TAJNI DOKUMENTI O ČERNOBILJU: Istoričari su ih videli – ostali bez teksta!

Ukrajinske vlasti objavile u ponedjeljak tajne arhive, na 35. godišnjicu katastrofe, o eksploziji u nuklearnoj elektrani u Černobilju.

Pripjat
Wikipedia

Prema tim papirima, Sovjetski savez je znao da je nuklearna elektrana, koja se nalazila na prostoru današnje Ukrajine, bila opasna i prikrivao je u njoj hitna stanja i pre eksplozije reaktora 1986.

Nakon neuspelih testiranja četvrtog reaktora u nuklearnoj elektrani, na području tadašnjeg Sovjetskog Sveza, oblaci radioaktivnog materijala iz Černobilja proširili su se Evropom u najvećoj svetskoj nuklearnoj katastrofi, prenosi Index.hr.

Arhivski podaci su pokazali i da je radijacije bilo i 1982. godine, što se tada prikrilo “merama za sprečavanje panike i provokativnih glasina”, kako je pisalo u izveštaju tadašnje tajne službe KGB, objavila ukrajinska tajna služba SBU.

Dodaje da je hitnih stanja u nuklearki bilo i 1984, odnosno znalo se da je jako opasna. Tako je 1983. sovjetski vrh u Moskvi bio obavešten da je černobiljska nuklearna elektrana jedna od najopasnijih u Sovjetskom Savezu zbog manjka sigurnosne opreme, navodi SBU.

Kada je francuski novinar prikupio uzorke vode i tla iz područja Černobilja nakon nesreće 1987. godine, KGB je te uzorke zamenio drugima u specijalnoj operaciji, navodi SBU, pozivajući se na drugi izveštaj koji je takođe izradio KGB.

Odmah nakon eksplozije poginuo je 31 radnik i vatrogasac od akutnog zračenja. Još hiljade ljudi podleglo je bolestima poput raka izazvanima radijacijom iako je ukupan broj umrlih i žrtava dugotrajnih bolesti od posledica zračenja predmet rasprava.

Nevladina organizacija “Greenpeace” ocenila je 2006. da je nesreća prouzrokovala smrt 100.000 ljudi.

Nuklearna elektrana u Černobilju nastavila je da proizvodi struju do kraja 2000, kada je pod pritiskom Zapada isključen njen poslednji reaktor.

Vlada današnje Ukrajine upozorava da su sovjetske vlasti istragu sprovele nekompetentno i zataškale istinu. Naredba o evakuaciji celog područja izdata je tek 36 sati nakon nesreće.

DRON SNIMIO ONO ŠTO ČOVEK NIKAD NEĆE MOĆI! Zavirili u ČERNOBILJSKI BLOK PET i ostali bez teksta (VIDEO)