Otkriveno čudovište koje je ubilo veliku belu ajkulu (VIDEO)

U pitanju nije bio Kraken. Nije bila Godzila, kao ni pobesneli kit ubica. Misteriozna životinja koja je ubila i pojela 2,7 metara dugu veliku belu ajkulu je supergrabljivica koje se plaše čak i najkrvoločnije životinje poput velike bele ajkule.

Sudeći po naučnicima koji su istraživali ovaj misteriozni slučaj, u pitanju je „kolosalna velika bela ajkula”!

Originalni video-snimak koji se bavi ovom temom deo je dokumentarca „The search for the oceans super predator” koji je producirao ABC, piše „Gizmodo”.

Dokumentarac prati naučne napore da popišu sve velike bele ajkule u Australiji, kao i potragu za ubicom velike bele ajkule koja je bila obeležena četiri meseca ranije sa uređajem koji je pratio njenu lokaciju, dubinu i temperaturu.

Kada su naučnici otkrili ovu „crnu kutiju” na plaži, bili su zbunjeni. Sve je ukazivalo na to da je nešto pojelo ajkulu. Međutim, šta je tačno moglo da usmrti i pojede životinju dugu 2,7 metara i opremljenu smrtonosnim setom suba i ubitačnim refleksima?

Tek kasnije je dodatna istraga migracije većih belih ajkula, koja je došla u oblast u kojoj je ubijena velika bela, ukazala na identitet misterioznog ubice.

Naučnici tvrde da se novi podaci poklapaju sa podacima praćenja nestale ajkule: telesna temperatura ovih velikih belih ajkula je bila identična, a veličina ove džinovske životinje – duga je 4,9 metara i teška preko 2 tone, omogućavala joj je da izvede istu putanju pri identičnoj brzini zabeleženoj na uređaju za praćenje.

Ovo je jedini zaključak koji ima smisla: jedina životinja koja bi mogla da pojede ajkulu jeste druga ajkula, samo veća. Što je ajkula veća, ona je veći nasilnik.

Dokumentarac takođe pokazuje kako manje ajkule istog trenutka napuštaju određeni deo okeana kada osete prisustvo džinovske ajkule.

Ostaje još pitanje zašto bi jedan ajkula pojela drugu?

Dokumentarac nudi nekoliko teorija – Možda je u pitanju bila teritorijalna borba. Možda čak i napad izazvan glađu. A možda je najuverljiviji zaključak: Velike ajkule jedu male ajkule.