Otkriveno poreklo engleske abecede: Evo kako se kroz vekove menjalo ovo pismo

Pismo
Pixabay.com

Ono što nam je danas poznato kao moderna engleska abedeca zapravo je nastalo pre nekoliko hiljada godina, a naučnici su nedavno otkrili nešto više o njenom poreklu i načinu na koji se to prvobitno pismo širilo.

 

Još pre više od 3.000 godina, engleska abeceda korišćena je u jednom antičkom gradu u kojem se govorio ugaritski jezik, a koji se danas nalazi na teritoriji Sirije. Istraživači navode da su na menjanje jezika uticale migracije ljudi, trgovinska razmena i interakcija sa brojnim drugim zajednicama, piše Dejli mejl.

Univerzitet u Kembrižu pokrenuo je projekat CREWS (“Contexts of and Relations between Early Writing Systems”) čiji je cilj istraživanje menjanja pisma u toku drugog i prvog milenijuma pre nove ere na teritoriji Mediterana i Bliskog Istoka.

– Istražujući kako se to znakovni sistem razvijao i koristio, možemo bolje da proučimo ne samo jezike koji su pomoću njega prenošeni u pisanu formu, već i samu kulturološku pozadinu u kojoj se održavao i menjao – izjavila je doktor Filipa Stil.

Dokaz koji potvrđuje ovaj koncept pronađen je u jednom ugaritskom gradu, a danas je poznat pod nazivom “abedecerijanske pločice”. Na njima se nalaze klinasta slova, poređana abedecnim redom. Naučnici smatraju da su na njima početnici uvežbavali pisanje pisma.

Zbog pada gradske ekonomije usled sve veće ruralizacije ugaritske zemlje, i migracije stanovništva oko sredozemlja na zapad, ugaritski jezik zamro je sredinom 12. veka pre nove ere. Ali, ova promena nije označila kraj abecede!

Feničani, koji su živeli u Siriji i Libanu, koristili su isti redosled u svom pismu. Iako je njihov jezik bio povezan sa ugaritski, znakovni sistem bio je drugačiji – korišćena su linearna slova, koja su oblikom bila znatno bliža današnjoj engleskoj abecedi.

Feničanska abeceda počinjala je slovima Alep, Bet, Gimel, Dalet, sličnim današnjim A, B, C i D.

– Veza između antičke prošlosti i današnje abecede nije slučajna . Grci su od Feničana usvojili pisani sistem i zadržali isti redosled znakova: Alfa, Beta, Gama, Delta. Oni su abecedu preneli u Italiju, gde su je usvojili Rimljani i Etrurci, i takođe zadržali isti redosled slova: A, B, C, D – kaže Stil.

Projekat je počeo početkom aprila i trajaće narednih pet godina – do 2021. godine.