OTKRIVENO SELO IZ LEDENOG DOBA: Ovo mesto i njegovi stanovnici STARIJI SU OD PIRAMIDA (VIDEO)

ostrvo Trike
Printscreen

Indijanci u Britanskoj Kolumbiji u Kanadi hiljadama godina prenosili su priče o tom naselju.

 

Jerihon je, procenjuje se, stalno naseljen već 11.000 godina, otprilike isto onoliko koliko i Gebekli Tepe u Turskoj. S tom razlikom što je lokalitet u Turskoj napušten nakon “samo” dve hiljade godina života na tom mestu, odnosno u 8. milenijumu pre Nove ere. Negde u taj red starosti praistorijskih gradova gura se i Alep.

Koliko je priča o gradovima takve vrste još iz neolita, mlađeg kamenog doba, isključivo bliskoistočna priča pokazuje nedavno zaprepašćenje arheologa kad su kod Provadije u Bugarskoj otkrili ostatke utvrđenog naselja stare 6.700 godina, 1.500 godina starije od početka antičke grčke civilizacije.

Na sasvim drugom kraju sveta, u Kanadi, na udaljenom ostrvu Trike u Britanskoj Kolumbiji, arheolozi su pronašli ostatke praistorijskog naselja čija se starost procenjuje na 14.000 godina.

Pronašli su alat koji su koristili za paljenje vatre, udice za ribolov, koplja za lov, pa je savršeno jasno da je reč o daleko najstarijem naselju do sada pronađenom u Severnoj Americi.

Sećam se, kad smo dobili podatke o starosti, da smo samo seli i stali da razmišljamo: ‘O, to je tako staro, čoveče!’ Ovakvo otkriće menja naše spoznaje o prvom naseljavanju kontinenta ljudima – kazala je za CTV Ališa Gavro, doktorand antropologije na Univerzitetu Viktorija, koja je radila na istraživanju ovog nalazišta.

Koliko je naselje zaista staro ilustruje to što je Zemlja tada još bila duboko u ledenom dobu. Postojanje ovakvog naselja pokazuje i kakvi su uslovi vladali u tom delu sveta, jer je očigledno da obala ostrva na kojoj su ovi ljudi živeli, nije bila stalno zamrznuta.

Stvar postaje još zanimljivija s izjavom Vilijama Haustija, pripadnika kanadskog urođeničkog naroda Hejlcuk. On je rekao da su njihove plemenski starešine vekovima prenosile priče o pradavnim stanovnicima te obale, očigledno upravo o ovim sada otkrivenim precima iz praistorije.

Čudesno je i pomisliti da su sve te priče preživele tako dugo vreme da bi sada dobile arheološku potvrdu – kazao je.