OTPORAN NA SMRT: Priča o UBISTVU NAJKONTROVERZNIJEG RUSKOG MISTIKA deluje kao scenario za HOROR FILM

Raspućin
Wikipedia

Smrt dolazi po sve nas. To je neizbežno. Neki ljudi, međutim, ne odlaze mirno i ne čekaju da ih ona primi u svoj zagljaj. Umesto toga, bore se do poslednjeg daha. A, niko nije bio toliko neverovatno "otopran na smrt" kao ruski mistik Georgij Raspućin.

 

Pre 101 godine, na današnji dan, 30. decembra 1916. godine, svoj je život u hladnoj Nevi skončao jedan od najmisterioznijih ljudi 20. veka – Gregori Raspućin.

Raspućin je bio ruski mistik. Predstavljajući se kao vidovnjak i čudotvorac, uspeo da se nametne kao osoba od poverenja poslednjem ruskom caru Nikolaju II i, još više, njegovoj ženi, carici Aleksandri. Imao je veliki uticaj na poslednje dane ruske dinastije Romanovih.

Njegovi neprijatelji su ga zvali “ludi monah” iako zapravo nikad nije ušao ni u jedan crkveni red. Neki su ga smatrali za sveca i verovali da je psihički i duhovni iscelitelj.

Može se smatrati i za jednu od najkontroverznijih ličnosti 20. veka. Ipak, u životu Gregorija Raspućina ništa nije bilo tako jezivo i neverovatno kao njegova smrt! 

Otporan na smrt

 

U noći 30. decembra 1916, Grigorija Raspućina je odlučio da ubije knez Feliks Jusupov, caričin rođak, i grupa zaverenika kako bi, kako su tvrdili, spasli ugled monarhije.

Međutim, ispostavilo se da Raspućin nema ni najmanju nameru da “ode” mirno!

Prema svedočanstvima dvojice ubica – princa Jusupova i poslanika Vladimira Puriškeviča – Jusupov je pokupio Raspućina pod izgovorom da njegova supruga Irina želi da ga vidi. Irina je, međutim, tada bila na imanju Jusupovih na Krimu.

Prvo su pokušali da ga otruju vinom i kolačima, ali otrov iz nekog razloga nije delovao! Zatim ga je knez Jusupov upucao iz neposredne blizine i Raspućin je pao na pod naizgled mrtav.

Međutim, nakon nekoliko minuta ustao je, udario kneza Jusupova i pokušao da pobegne.

Ostali zaverenici su ga uhvatili, istukli, ispalili u njega još metaka i na kraju ga bacili u hladnu Nevu.

 

Raspućinovo telo pronađeno je dva dana kasnije. Najjeziviji detalj – pluća su mu bila ispunjena vodom što je značilo da nije bio mrtav u trenutku bacanja u reku.