Ovako su izgledale MISICE SRBIJE I HRVATSKE pre 90 godina! Slika je hit na internetu, a svi kometarišu NATPIS sa lente (FOTO)

Ženstvenost se i nije promenila, osmeh i belo lice, ali sve ostalo jeste, i te kako - komentar je koji opisuje fotografiju od pre 90 godina na kojoj se nalaze mis Srbije i Hrvatske, a koju je na svom instagram profilu podelila poznata glumica Ljiljana Blagojević.

Wikipedia

Fotografija je nastala tokom dvadesetih godina prošlog veka, a u Beogradu je bila izložena pre oko godinu dana, u okviru putujuće izložbe “Gradovi u pokretu – postotomansko nasleđe”.

Fotografija srpske i hrvatske lepotice samo je jedan od onih koje su zabeležili fotoreporteri tokom 1920-ih i 1930-ih godina, u Beogradu, Istanbulu, Sarajevu i Ankari, piše “Blic”.

View this post on Instagram

Pre samo 90 godina!

A post shared by Ljiljana Blagojevic (@ljiljana_blagojevic) on

Autorka izložbe, prof. dr Nataša Mišković, sakupljala je građu iz jugoslovenskih i turskih dnevnih listova.

Međutim, fotografija dveju misica izdvojila se iz izložbe i godinu dana kasnije, korisnici društvenih mreža je dele, a neki su primetili i da je reč “Hrvatska” na lenti napisana – ćiriličnim pismom.

Mislite da bi danas pobedila? Šokirala je javnost, PAPA JE NA NJU BACIO ANATEMU, a ovako je izgledala PRVA MIS SVETA (FOTO)

Pratioci glumice Ljiljane Blagojević komentarisali su da su devojke sa fotografije lepe pre svega jer su prirodne, dok izgled današnjih devojaka oslikava “moralno posrnuće”.

Međutim, trebalo je proći godinu dana da fotografija postane primećena na društvenim mrežama. Prema komentarima koji dolaze iz susedne Hrvatske, čini se da je mnogima najviše za oko zapalo to što je natpis na lenti hrvatske misice na ćirilici.

“A Hrvatska piše ćirilicom. Wtf?”, “Ako nam je 90 godina trebalo da dotaknemo dno i u moralnom (a ova slika jest dokaz moralnog posrnuća) i svakom drugom smislu, valjda će nam narednih 90 biti dovoljno da se iščupamo iz ovog gliba. Neka ravnoteža mora se uspostaviti…”, “Ženstvenost se i nije promijenila. Osmijeh i bijelo lice… Ali sve ostalo jest itekako…”, “Bilo bi divno da i današnja ljepota ovako izgleda… A ne ovako potpuno banalizirana… Srozana u svakom smislu…”, neki su od komentara.