OVDE TRUNE KOSMIČKI OTPAD: Najizolovanija tačka na planeti danas je GROBLJE svemirskih brodova! (VIDEO)

Point Nemo
print screen/youtube.com/ RealLifeLore

Kineska svemirska laboratorij Tiangong-1 u nedelju će bez kontrole pasti na Zemlju. Mesto koje pritom gotovo sigurno neće pogoditi jeste usamljena tačka na južnom Pacifiku.

 

“Okeanski pol nepristupačnosti” ili Point Nemo, nazvan je tako u čast podmorničkog kapetana iz romana Žila Verna jeste vodeno groblje tankera od titanijuma i drugog viskotehnološkog otpada.

Point Nemo je najdalje udaljena tačka ne svetu u odnosu na kopno: 2.688 kilometara od ostrva Pitkairna na severu, Uskršnjeg ostrva na severozapadu i ostrva Maher i dela Antarktika, na jugu.

– To je najprivlačnija lokacija za kontrolisano rušenje iz svemira jer nidge u blizini nema žive duše – kaže Stijn Lemens iz Evropske svemirske agencija (ESA).

– Slučajno se radi i o mestu koje biološki nije vrlo raznoliko. Zato je to postalo svemirsko smetlište ili lepše rečeno – groblje. Naročito kada su u pitanju svemirski teretni brodovi – dodaje Lemens.

Tu se nalazi između 250 i 300 svemirskih letelica, koje su većim delom izgorjele pri ulasku u Zemljinu atmosferu.

Daleko najveći objekat koji je sa neba pao u Point Nemo bila je 2001. ruska svemirska stanica Mir, teška 120 tona.

– Zadnjih godina Rusi rutinski rutinski potapaju svoje teretne brodove Progres, koji stalno idu gore-dole do Svemirske stanice – objašnjava Lemens.

Volema Međunarodna svemirska stanica (ISS) sa svojih 420 tona imaće sastanak sa sudbinom kod Point Nema 2024. godine.

U budućnosti će većina svemirskih brodova biti građena od materijala koji se tope na nižim temperaturama pa će biti manje verovatno da će bilo koji njihov deo preživeti ulazak u atmosferu.

NASA i ESA, na primer, prelaze sa titanijuma na aluminijum u proizvodnji rezervoara za gorivo.

Kina je Tiangong-1, svoju prvu svemirsku laboratoriju sa posadom lansirala 2011. godine. Očekivalo se da će se kontrolisano srušiti u Tihi okean, ali su kineski inženjeri izgubili kontrolu nad letelicom pre dve godine. Tako je osam tona težak Tiangong počeo let bez kontrole.

Razloga za zabrinutost nema. Verovatnoća da neki deo Tiangonga preživi ulazak u atmosferu i pogodi nekoga zanemarivo je mala, manja od jedan prema 12 biliona, tvrdi ESA.