Spomenici u Srbiji oduvek su bili meta intriga. Međutim, dok smo u kontroverzama oko Pobednika ili “bruke” gologlavog kneza Mihaila mogli da polemišemo o simbolici i da u detaljima prepoznajemo konkretne simptome tadašnjih društvenih prilika, nesrećni spomenik patrijarhu Pavlu pokazao nam je da su danas bilo kakva očekivanja na tom nivou preterana.

Ovo je SPOMENIK PATRIJARHU PAVLU u Beogradu! Prvi komentari kažu – ko ga vidi mora da se KRSTI (FOTO)

Spomenik kralju Petru I Karađorđeviću postavljen je na Trgu republike u Novom Sadu. Visok je oko 10 metara, a izrađen je po modelu akademskog vajara Zorana Ivanovića. I na prvi pogled – ništa mu ne fali!

Međutim, i on je izazvao polemiku i to, verovali ili ne, zbog jedne noge konja kralja Petra!

Iako zvuči bizarno, zapravo se iza ove priče krije jedna interesantna istorijska zanimljivost koju mnogi ne znaju.

Misterija na Trgu: Sigurno niste primetili da na spomeniku knezu Mihailu NEDOSTAJE JEDAN DETALJ

Naime, kad spomenik predstavlja jahača pravilo je da podignuta noga konja znači da je umro od posledica ranjavanja. Dve noge podignute konja zanče da je poginuo u borbi. Četiri konjske noge na zemlji govore o prirodnoj smrti jahača.

Spomenik Petru I u Novom Sadu ne poštuje ovo pravilo, a to je jedan od prvih na društvenim mrežama primetio poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić.

Kralj Petar I umro je prirodnom smrću 16. avgusta 1921. pa bi samim tim sve četiri noge konja trebalo da budu na zemlji.

Mnogo je onih koji su na vest o novom spomeniku konstatovali da nema istorijskog opravdanja za podignutu nogu konja. Drugi su se potrudili da im odgovore gomilom slika čuvenih spomenika Petru Velikom, Marku Aureliju i drugih kod kojih ono nije ispoštovano.

Iako, dakle, nije reč o pravilu već pre o interesantnom običaju kod izrade spomenika, može se konstatovati samo jedno – Spomenik Petru I u Novom Sadu je jedan od nekonvencionalnih.

Kako se vama sviđa?