Ovo je ŽENA IZA BAJKE O ZLATOKOSI, a istina o njenom životu u kuli STRAŠNIJA JE OD SVAKE PRIČE

Zlatokosa
Wikipedia/Kolaž

Bajke su ponekad mnogo više od pukih lepih priča kojima se uspavljuju deca. Neke od njih su i te kako utemeljene u stvarnim događajima!

 

Kad pomislite na prelepu devojku duge, zlatne kose zaključanu u ogroman toranj usred šume, prva asocijacija vam je verovatno Zlatokosa.

Ova bajka je prvi put zapisana još u 17. veku, ali je tada već neko vreme postojala u narodnom folkloru. Ipak, zaplet priče originalno je mnogo stariji i zapravo govori o Svetoj Varvari, ranohrišćanskoj mučenici iz 3. veka.

Pravu Zlatokosu nije spasao princ

Priča kaže da je Varvara (ponegde i Barbara) bila nadaleko poznata po svojoj lepoti zbog čega je imala veliki broj prosaca. Ovo se nije dopalo njenom ocu Dioskoru koji ju je, kako bi sačuvao njenu čednost, zaključao u visoku kulu. Druga verzija događaja kaže da je on to učinio jer je bio mnogobožac i jer je hteo da ćerku sklonio od pogubnog uticaja hrišćanstva koje se širilo rimskim carstvom.

 

Kako bilo, Varvara je u kuli živela godinama gde je bila okružena svim što je mogla da poželi. Otac joj je bio izuzetno bogat i ugađao je svakom njenom hiru dokle god on nije podrazumevao izlazak iz kule. Hranu i čistu odeću dobijala je u korpi koju bi iz pomoć užeta sluge njenog oca popele do devojke. Jednog dana, neko je u korpu zajedno sa stvarima, ubavio i Bibliju i Varvara je počela da je čita.

Nedugo posle toga, Varvarin otac reši da obraduje ćerku tako što će joj u kuli sazidati divno kupatilo. Zapovedio je da se ono napravi sa dva prozora, ali Varvara je zatražila tri – za Oca, Sina i Svetoga Duha, kao i da se u kupatilu iscrta krst.

Kada je ovo čuo, njen otac je bio sablažnjen što mu je ćerka hrišćanka! Odvukao ju je kod starešine oblasti, gde je devojka hrabro priznala da je hrišćanske vere i da se nikada neće pokloniti idolima.

Zbog ovih reči, strašno je mučena – hrišćansko predanje kaže da su je isekli, palili joj rebra i grudi, i na kraju tako izmučeno potpuno golu vukli gradom. Na kraju joj je rođeni otac odsekao glavu na gubilištu. 

Legenda kaže da je nakon toga oca stigla kazna – pogodio ga je grom i izgoreo je u strašnim mukama.

Sveta Varvara je danas mučenica koju poštuju i pravoslavna i katolička crkva. U Srbiji njen dan se praznuje 17. decembra.