Ovo od njega niste očekivali? Pašić je URNEBESNO, ALI ISTINITO objasnio šta treba da radi PRAVI PREDSEDNIK VLADE

Niko na političkoj sceni nije izdržao tako dugo kao "Baja". Voleli ga ili mrzeli, Nikolu Pašića, dugogodišnjeg predsednika vlade Kraljevine SHS i osnivača i vođu Narodne radikalne stranke, poštovali su čak i politički protivnici. Deo njegove "magije" krio se i u britkom umu i doskočicama koje su prerasle u anegdote koje se još prepričavaju, a iz kojih se i danas može mnogo toga naučiti.

Nikola Pašić
Wikipedia

Malo koji političar se ovim poslom bavio u tako komplikovanim i sudbonosnim vremenima kao što je to bio slučaj sa Nikolom Pašićem.

U političkom životu Srbije, Pašić je proveo 48 godina i aktivno se bavio politikom do smrti. Za vreme njegovog života promenilo se 4 vladara i dve dinastije. Do Prvog svetskog rata bio je premijer Srbije u 4 navrata.

Imao je mnogo političkih neprijatelja, ali čak i njegovi najžešći protivnici znali su da su Pašićeva ćutanja nekada rečitija od velikih i važnih govora kojima su težili drugi političari.

Kada je govorio, Pašić je govorio velike istine, a iza njega ostalo je mnogo anegdota koje se i danas prepričavaju. Ovo je jedna od njih.

“Pravi” predsednik vlade

Nikola Pašić
Wikipedia

Sretnu se jednom prilikom sekretar Srpske socijaldemokratske partije i urednik opozicionih Radničkih novina Dimitrije Tucović i Nikola Pašić koji jeu to vreme bio predsednik vlade i, pored kralja, jedan od najmoćnijih ljudi u zemlji.

– Vi ste taj Tucović!? Čitam ja Vas, imate oštro pero i britku pamet! – prokomentarisao je Pašić.

– Gospodine predsedniče, nisam znao da čitate opozicionu štampu? – začudio se Dimitrije Tucović.

– Svaki pravi predsednik vlade mora da čita opozicionu štampu, jer ono što njegovi pišu unapred zna – objasnio je Pašić.

A kako je Nikola Pašić objasnio šta je to politika i zašto je ta njegova definicija fenomenalna možete saznati OVDE!loading...