Ovo su ljudi koji svesno idu u smrt: Upoznajte prve dobrovoljce za put na Mars

Tri muškarca i tri žene biće osam meseci izolovani u jednoj kući na Havajima u okviru priprema budućih astronauta za zajednički život u svemiru tokom misija na Marsu.

– Budući astronauti još ne razumeju u potpunosti sve psihološke rizike i načine da ih izbegnu. Nasa neće pokrenuti misiju na Marsu dok se to ne reši – izjavila je naučnica Kimberli Binsled sa Univerziteta na Havajima.

Američka svemirska agencija planira da prvu misiju s ljudskom posadom na Mars posalje pre 2030. godine. Ta misija bi trebalo da traje najmanje dve godine.

Volonteri, koji su već nedelju dana u izolaciji, imaju veoma male spavaće sobe u kojima stane krevet, jedna stolica i mali sto.

Kuća ima 140 kvadratnih metara na dva nivoa.Nalazi se na 2.400 metara nadmorske visine na jednom havajskom vulkanu, a okolina podseća na Marsovo tlo.

Volonteri imaju pravo na osam minuta tuširanja nedeljno i mogu da izađu napolje samo u svemirskom skafanderu.

Oni moraju da četiri puta nedeljno izađu napolje gde imaju zadatak da sprovode naučna istraživanja kao na Marsu. Budući astronauti su pažljivo izabrani. Pored visokoškolskog obrazovanja, moraju da budu potpuno zdravi i stabilnog psihološkog profila.loading...