PABLO ESKOBAR, najbogatiji narko-diler koga nije bilo briga da li će njegov novac pojesti pacovi

Pablo Eskobar
Wikipedia/thierry ehrmann

Pabla Eskobara, jednog od najozloglašenijih kraljeva droge u istoriji policija je ubila 1993.

 

Kralj kokaina bio je sin siromašnog kolumbijskog farmera, ali kada je napunio 35 godina postao je jedan od najbogatijih ljudi na svetu.

 
Uprskos skromnom poreklu, Pablo Eskobar je postao lider kartela Medelin koji je odgovoran za oko 80 odsto svetskog tržišta kokaina, piše Indipendent.

Prihodi “El Patrona” su procenjivani na oko 420 miliona dolara nedeljno, po čemu je jedan od najbogatijih trgovaca narkoticima u istoriji.

Iako je, zbog prirode novca zarađenog od prodavanja droge, nemoguće proceniti Eskobarovo bogatstvo, okvirne procene idu i do 30 milijardi dolara.

1. Sredinom 1980-ih Eskobarov kartel je zarađivao oko 420 miliona dolara nedeljno, što iznosi oko 22 milijarde dolara godišnje.

2. Eskobar je bio na Forbsovoj listi međunarodnih milijardera sedam godina – od 1987. do 1993. U 1989. je bio na listi kao sedmi najbogatiji čovek na svetu.

3. Do kraja 1980-ih, držao je 80 odsto svetkog tržišta kokaina.

4. Svakog dana je krijumčario oko 15 tona kokaina u SAD.

Prema podacima novinara Ioana Grila, Medelin kartel je većinu kokaina krijumčario direktno preko obale Floride.

– To je bilo 900 milja jurnjave sa severne obale Kolumbije. Kolumbijci i njihove američke kolege bi bacali pošiljke iz vazduha u more, odakle bi jurili gliserima do obale ili bi jednostavno leteli direktno do Floride i ispuštali pošiljke na napuštenim mestima – pisao je Grilo.

5.  Četiri od pet Amerikanaca koji su uzimali kokain snabdevali su se od “El Patrona”.

 

6. “Kralj kokaina” je trpeo gubitak od 2,1 milijarde dolara svakog meseca, ali to jednostavno nije bilo važno.

Eskobarovo golemo bogatstvo je postalo problematično kada nije dovoljno brzo mogao da opere gotovinu. On je gomilao hrpe novca u ruralnim područjima Kolumbije, oronulim skladištima i u zidovima kuća članova kartela, tvrdi Roberto Eskobar, glavni računovođa kartela i pobratim u svojoj knjizi “Priča računovođe: Unutar nasilnog sveta kartela Medelin”.

– Pablo je toliko zarađivao svake godine, da bismo otpisivali 10 odsto novca jer bi ih pacovi pojeli u skladištima, oštetila bi ih voda ili bi bili izgubljeni – pisao je.

To je iznosilo oko 2,1 milijarde dolara svake godine, ukoliko se uzmu u obzir procene o zaradama. Eskobar je jednostavno imao više novca nego što je znao kako da potroši, tako da mu nije bio nikakav problem da ga gubi tako što će ga pojesti glodari ili plesan.

7. Svakog meseca je na gumice trošio 2.500 dolara

Dok je skrivanje ili uništavanje enormnih količina bilo jedna vrsta problema, druga je bio kako organizovati novčanice. Prema navodima Roberta Eskobara, Medelin kartel je mesečno koristio 2.500 dolara na gumice koje su im trebale da bi prodržavale štoseve novčanica.

8. Jednom je zapalio vatru s dva miliona dolara jer je njegovo ćerki bilo hladno.

U intervjuu 2009. za magazin Don Huan, Eskobarov sin Huan Pablo (38) koji je promenio ime u Sebastijan Marokin je opisao kako je izgledao život s “Kraljem kokaina”.

Prema njegovim tvrdnjama, porodica je živela skrovito na obroncima planine Medelin, kada je Eskobarova ćerka Manuela doživela hipotermiju. Eskobar je odlučio da zapali dva miliona dolara novčanica kako bi se ugrejala.

9. Nadimak Robin Hud je dobio po tome što je dao novac sirotinji, gradi kuće za beskućnike, izgradio 70 fudbalskih terena i zoo vrt.