PAJA PATAK U BORBI PROTIV HITLERA: Ovako je Dizni pomagao saveznike u Drugom svetskom ratu

Paja Patak
Printscreen

Za vreme Drugog svetskog rata, cela propagandna mašinerija Sjedinjenih Američkih Država je bila upregnuta u borbu protiv nacista. Holivud nije bio izuzetak…

 

Najbolji američki i britanski filmski umetnici – od Hičkoka do Frenk Kapre su u periodu između 1941. i 1945. godine bili regrutovani da stvaraju dela koja bi podigla borbeni moral, kako vojnika na frontovima, tako i običnih građana.

Propagandna je prolazila otvoreno, ali još bolje je primana u posrednim oblicima – preko filmova i reklama. Da od ovoga nisu bili imuni ni crtani filmovi, a ni najveći proizvođač “dečjih snova” Volt Dizni, svedoče animirani filmovi koji su se zadržali i do današnjih dana.

U njima su voljeni dečiji likovi pretovoreni u dobre američke patriote koji su “srećni što mogu da pomognu” i što su građani SAD-a.

Godine 1942. Dizni je napravio crtani “Firerovo lice” (“Der Fuehrer’s Face”), anti-nacistički propagandni film koji je podržavao američku vojsku i koji je na kraju osvojio Oskara za najbolje animirani kratki film te godine.

A kako su u SAD samo smrt i porez sigurni, sledeće godine prikazan je “Duh ‘43” (“The spirit od ’43”), crtani u kome je Paja Patak “pomogao” Amerikancima da shvate zašto uvek, a naročito u ratu, moraju da plaćaju porez.

Kasnije su pušteni i animirani filmovi: “Paja dobija premeštaj” (“Donald Gets Drafted”), “Stara armijska igra” (“The Old Army Game”) i “Komandant Patak” (“Commando Duck”).

* Dopala vam se ova priča? Lajkujte nas na Facebook-u i vaša dnevna doza istorijskih zanimljivosti stiže!